Skup Stop nasilju nad životinjama

Izvor: B92, Tanjug, 25.Apr.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup "Stop nasilju nad životinjama"

Beograd -- Veliki broj ljubitelja životinja okupio se kod Skupštine Beograda u znak protesta zbog sve češćeg i drastičnijeg nasilja nad životinjama i njihovog ubijanja.

Nedavna sakaćenja i ubijanja životinja naterali su ljubitelje pasa da se uprkos prepodnevnoj kiši okupe na protestu pod nazivom "Stop nasilju nad životinjama". Pred gradskom skupštinom neočekivano se okupilo nekoliko stotina ljubitelja životinja, ali i njihovi kućni ljubimci.

Svi oni imali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su jednu poruku - nasilje nad životinjama krivično delo, a svedoci ovih kriminalnih dela pozvani su da nasilnike prijavljuju policiji.

Organizacije za zaštitu životinja ukazuju da je na snazi zakon koji ne dozvoljava nasilje nad životinjama, da bi građani ovakve stvari trebalo da prijavljuju policiji. Takođe, zatraženo je uvođenje posebne policije koja bi se bavila sprečavanjem nasilja nad životinjama.

"Mi imamo problema sa policijom koja nekako je olako sve to shvatala, ma kao to je pas, nema veze, zaboravljajući pritom da je to krivično delo po krivičnom zakonu RS i zaboravljajući da je psihijatrija već odavno stavila znak jednakosti između zlostavljanja životinja i potencijalnog zlostavljanja ljudi", rekla je Danica Drobac, organizatorka protesta.

Skup pred Starim dvorom organizovala su organizacije "Evropska inicijativa 17" i "Feniks". Pozivu su se odazvale i druge organizacije za zaštitu životinja, ali i gradonačelnik Dragan Đilas, ali i druge javne ličnosti. Iz gradske uprave je najavljeno da će biti otvoreno nekoliko novih azila za pse.

"Danas smo došli da damo podršku ovom skupu i ujedno da damo svoj glas protiv nasilja nad životinjama i da se počne striktna primena zakona o dobrobiti životinja. Podsetio bih da su to krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti", rekao je Predrag Petrović, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove.

U isto vreme, deo okupljenih vlasnika kućnih ljubimaca protestovao je zbog najavljene takse za kućne ljubimce. Iz Sekretarijata za stambene poslove međutim, najavljuju da se uvođenje ove takse odlaže, ali da je ona neophodna i da se primenjuje u većini evropskih zemalja.

Spremaju se proteze Mili

Grad Beograd je stupio u kontakt sa specijalizovanom klinikom u Nemačkoj, koja se bavi problemima invalidnih životinja i izradom proteza, kako bi u toj ustanovi bile ugrađene proteze keruši Mili, izjavio je zamenik gradskog sekretara za komunalne poslove Vladimir Terzin.

"Poslate su i kompletni nalazi i procene, koje se odnose na stanje rana keruše, rekao je Terzin. Mila će uskoro, po proceni veterinara, biti vakcinisana i samim tim spremna za eventualne hiruške zahvate. Njen oporavak će biti dug i zahtevaće, pored veterinarske nege, veliku pažnju dresera, jer će morati ponovo da uči da hoda", ukazao je Terzin.

Veterinar Miomir Ranđelović, koji je u svojoj ordinaciji hospitalizovao kerušu, izjavio je da je njeno zdravstveno stanje stabilno i da su sve vitalne funkcije u redu, a da je policija uzela njen DNK, koji će ih, nada se, odvesti do počinitelja. U Birou za saradnju sa medijima MUP-a Srbije rekli su Tanjugu da je istraga povodom slučaja keruše u toku i da će javnost biti obaveštena ukoliko dođe do novih informacija.

Podsetimo, Fond B92 osniva Fond "Mila", koji će pomagati rehabilitaciju keruše Mile, ali i sve slične slučajeve u kojima se vrši nasilje nad životinjama. Fond će, zajedno sa srodnim organizacijama i gradskim institucijama, pomagati i razvoj organizacija koje će po uzoru na Pet policiju pružati hitnu veterinarsku pomoć i zbrinjavaju životinja nad kojima je izvršeno nasilje, kao i privođenjem počinilaca nasilja pravdi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.