Izvor: RTS, 26.Okt.2021, 05:59

Školsko zvono ponovo se prolama Starom planinom, posle 15 godina đaci ponovo u Rsovcima

Posle 15 godina ponovo je otvorena škola u staroplaninskom selu Rsovci. Za sada je u klupama troje đaka mlađih razreda, a posle rekonstrukcije objekta, nastava će početi i za starije osnovce. Škola u Rsovcima tako će prvi put, posle četiri decenije, imati đake u svim razredima.
Zvuk školskog zvona ponovo se prolama Starom planinom. Najviše su mu se obradovali Jovana, Lana i Dimitrije. Za sada, oni su jedini učenici u selu Rsovci.

"Volim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da idem u školu i učiteljica mi je mnogo dobra. Učimo oblike i pesmice", kaže Jovana Zlatić, učenica prvog razreda.
Da bi i stariji osnovci mogli u školske klupe, majstori ubrzano rade na obnovi škole u Rsovcima.  Za to vreme desetak učenika pohađa nastavu na daljinu.
"Trenutno idemo onlajn, a sve što nam nije jasno dođemo ovde da nam učiteljica Ana lepo objasni. Sve nam pomogne da lepo shvatimo", priča Staša Zlatić, učenica osmog razreda.
Učiteljica Ana Canić dodaje da se škola trenutno radi, renovira. "Biće adaptirana cela škola i biće udobnije nama i deci za rad. Očekujemo što više dece da se vrati na planinu i da napunimo školu", ispričala je Canićeva.
Škola u Rsovcima je ponovo otvorena zahvaljujući vlasnicima farme "Eva", koji su zapošljavanjem mladih porodičnih ljudi, oživeli taj kraj.
"Najveći interes je da obezbediimo i vrtić i predškolsko, da dete od dve do 15 godina ima šansu da živi ovde i da mi kao roditelji nismo podeljeni. Šteta je da priroda ne vrati čoveka u onom iskonskom obliku da je neguje i da nastavimo da živimo ovde", smatra Marija Velimorović sa farme "Eva". 
Za nedelju dana biće završena obnova škole. Radove sa tri miliona dinara finansira gradska uprava Pirota.
"Bez škole, infrastrukture, kao što je put i nekih turističkih atrakcija, ali i bez proizvodnih kapaciteta u smislu farmi, koja je centar okupljanja i ljudi i dešavanja i ekonomije, nema napretka. A mi sve to sada imamo", navodi Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.
Do škole se stiže obnovljenim asfaltom, a ulaganje države u putnu infrastrukturu Stare planine, ove godine, veće je od dva miliona evra. Škola, put i farma daju nadu da se tok migracije može okrenuti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.