Izvor: Blic, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školski odbori podelili i direktore

Školski odbori podelili i direktore SRBIJA - Republički odbor sindikata prosvete za sutra je zakazao jednodnevni štrajk upozorenja u školama zbog odluke Ministarstva prosvete da u školskim odborima bude podjednak broj članova škole, roditelja i lokalne vlasti (3+3+3). Stavovi većine direktora koje su novinari 'Blica' juče anketirali dosta se razlikuju. Direktor beogradske OŠ 'Ivan Goran Kovačić' izneo je mišljenje da proporcija sa podjednakim brojem predstavnika nije adekvatna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- U školskom odboru treba da bude više predstavnika škole, jer roditelji sa svojim subjektivnim stavovima mogu i odmoći školi. Naravno roditelje nikako ne treba isključiti, ali smatram da nastavnika treba da bude dva puta više od broja roditelja- rekao je direktor OŠ 'Ivan Goran Kovačić', Miroslav Milojević.

Sličan stav o sastavu odbora iznela i je i direktorka Osnovne škoe 'Aleksa Šantić' Vesna Životić smatrajući da kuću ne treba da vodi neko ko ipak nije iz nje.

Ljubomir Stanković, direktor OŠ 'Vojvoda Stepa' kaže da je Ministarstvo prosvete ovde uvek bilo uticajno i da je i sada tako.

- Ministarstvo je osnivač i on kao takav naravno želi da zaštiti svoje interese. Mi kao škola smo tu bez nekog uticaja i tako će biti i ubuduće - rekao je Stanković.

U OŠ 'Dragica Pravica', spremni su za štrajk. - Ja sam za predlog 5+3+1, jer mislim da zaposleni imaju najviše prava da se pitaju i zato podržavam zajedno sa sindikatom u našoj školi štrajk - rekao je direktor škole Milovan Nikšić, dodajući da će nastavnici biti u školi, ali neće držati časove.

Prema rečima Milorada Milenkovića, direktora Filološke gimnazije, treba čuti glas škole, jer bi profesori trebalo najbolje da znaju da izaberu adekvatnog rukovodioca.

- Škola nije generalštab, pa da Ministarstvo ima glavnu ulogu u odlučivanju o školskim odborima i izboru direktora. Međutim, odluka sindikata o štrajku je, po meni, problematična i ne sviđa mi se to što sindikati uvek idu krupnim oružjem na sitnu stvar - kaže za 'Blic' Milenković.

- Svaka druga škola u Srbiji prokišnjava, svaka druga nije zimus imala grejanje, profesori imaju male plate, ali zbog svih tih stvari mi ne štrajkujemo. Ne vidim onda razlog da štrajkujemo zbog sastava školskih odbora, odnosno da li će odnos biti 3+3+3 ili 5+3+1. Uvek je moguće izmisliti neko nebitno pitanje i pristupiti rešavanju tog nebitnog pitanja. Hajde malo da pristupimo bitnom problemu i ja ću tada rado učestvovati u tome - ističe za 'Blic' direktor Matematičke gimnazije, Ljubo Protić.

- Dušanka Marinković, direktor najveće osnovne škole u Kraljevu, 'IV kraljevački bataljon”, i Milorad Senić, direktor Gimnazije, škole koja okuplja najveći broj srednjoškolaca u gradu na Ibru, juče su za 'Blic' rekli da se u principu slažu sa predlogom Ministarstva za obrazovanje o izmenjenom sastavu školskih odbora.

- Pitanje je pre svega da li školski odbori treba uopšte i da postoje kada je sva odgovornost za rad škola jedino na direktorima - kada se taj teret odgovornosti podeli, biće jasnija i ulog a školskih odbora. Ali, pre svega, treba rašćistiti sa Republičkim odborom sindikata jer je to ostatak starog i prevaziđenog sistema, koji je zauzeo veliki prostor i koristi mnoge fondove - kaže za 'Blic' direktor kragujevačke OŠ 'Svetozar Marković'. E. B. Povratak samoupravljanju

NOVI SAD, NIŠ - Draga Vignjević, pomoćnik direktora Gimnazije 'Svetozar Marković' u Novom Sadu smatra da bi nastavnici u školskim odborima trebalo da čine većinu.

-Sastav Školskog odbora koji je predviđen predlogom zakona sasvim je prihvatljiv ako zaista želimo demokratizaciju školstva. Normalno je da gubitak monopola ne odgovara nastavnom kadru, ali bi davanje većine nastavnicima značilo povratak samoupravljanju - kaže Radivoje Stojković, pomoćnik direktora Gimnazije 'Jovan Jovanović Zmaj'.

I direktorka niške gimnazije 'Svetozar Marković' Olga Medojević smatra da je zahtev prosvetnih radnika da imaju većinu u školskim odborima jedan vid samoupravljanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.