Izvor: Blic, 11.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školovanje sa prekidima

Školovanje sa prekidima

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete želi da omogući đacima da posle svake završene godine srednje škole, ako žele, prekinu školovanje i dobiju sertifikat zahvaljujući kome postaju kvalifikovani za obavljanje određene vrste posla. Isto tako đacima bi trebalo da bude omogućeno da, ukoliko se predomisle, pod određenim uslovima, mogu kasnije da nastave školovanje - kaže za 'Blic' pomoćnik republičkog ministra prosvete Vigor Majić o novim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << planovima Ministarstva koje trenutno razmatraju tamošnji stručnjaci, zajednice srednjih škola, kao i drugi zaposleni u prosveti. - Pravo na nastavak školovanja, naravno, trebalo bi da bude i vremenski ograničeno kao što je bilo i do sad, ali do određene starosne granice svaki građanin bi trebalo da može redovno da se dokvalifikuje, ali i kasnije, kad god bude želeo - kroz obrazovanje za odrasle ili nešto slično - kaže Majić i dodaje da se u Ministarstvu nadaju da će stručnjaci ove ideje i predloge iskristalisati do jeseni ili najkasnije do kraja godine.

O novim idejama Ministarstva govorio je na konferenciji o reformi obrazovanja i pomoćnik ministra prosvete Republike Srbije Refik Šećibović. On je tom prilikom izložio predlog Ministarstva za uvođenje novih vrsta srednjih škola, odnosno ekonomskih gimnazija, zanatskih i mešovitih srednjih škola. Kako je tom prilikom naglasio Šećibović, ekonomske gimnazije bi trebalo da budu novi oblik obrazovanja, gde će pored opštih obrazovnih programa đaci dobiti mogućnost da se usmere ka ekonomiji, pravima ili administrativnim poslovima. Klasične ekonomske škole će biti okrenute ka biznisu i novim vrstama zanimanja, dok će se đaci koji pohađaju pravno-birotehničke škole osposobljavati za rad u sudstvu i administraciji.

Mešovite škole bi trebalo da se nalaze u manjim sredinama i zamišljene su tako da pomognu deci da dobiju što širu ponudu zanimanja u okviru jedne srednje škole, pojasnio nam je Vigor Majić. Stručnjaci koji se bave ovom idejom još nisu sigurni na koji način bi sve to moglo da se izvede budući da Zakon za sada to ne dozvoljava, već samo jedna srednja škola može da obrazuje samo za jednu struku. U isto vreme, kako je dodao Majić, da bi ova ideja bila uspešno izvedena, mora biti osiguran i kvalitet nastave u takvim školama kako ne bi bile manje cenjene od ostalih, a to se može postići ukoliko se napravi dobar nastavni program i to samo u mestima koja pružaju dobre uslove za to i imaju kvalitetan kadar. J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.