Škole otkazuju rekreativnu nastavu

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole otkazuju rekreativnu nastavu

Zbog neusklađenih zakonskih odredbi osnovci i srednjoškolci ne mogu na ekskurziju, a obim posla smanjen je za čak 80 odsto

Pravilnik prosvetne vlasti o ekskurzijama nije ukinut niti je usklađen sa novim zakonima o javnim nabavkama i rokovima plaćanja, a škole koje su organizovale konkurse za rekreativnu nastavu, sad ih otkazuju, dok mnoge nisu ni ušle u ovaj posao, čekajući da se utanače propisi. Čini se da će zbog ovoga najviše trpeti država, jer ne rešavajući problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u organizovanju đačkih putovanja, izgleda, seče granu na kojoj sedi – urušava domaću turističku privredu, praktično zavrće slavinu iz koje kaplje nezanemarljiva svota u republički budžet. Reč je o prihodu koji premašuje milijardu dinara, kako su izračunali u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (Juta).

Čak 90 odsto učenika obilazi destinacije, kulturna obeležja, istorijske lokalitete u Srbiji (samo u trećem i četvrtom razredu srednjoškolci putuju u inostranstvo). Usled lošeg tumačenja ili neprimenjivosti novih zakonskih rešenja obim posla u oblasti đačkih putovanja sada je za 80 odsto manji nego prošle jeseni.

– To su najnoviji podaci. Osnovne škole „Goca Delčev” iz Jabuke, „Vuk Karadžić” iz Loznice, Prva osnovna škola iz Valjeva, „Sveti Sava” iz Pančeva, sve novobeogradske, otkazale su konkurse za nastavu u prirodi. Hotel „Neda” na Rudniku poslao je radnike na neplaćeni odmor. Kragujevačko odmaralište u sastavu „Šumadija sajma” na Kopaoniku uopšte nema goste. Na Divčibarama u ovom trenutku ne postoji grupa na rekreativnoj, a tamo ima oko 1.450 kreveta za decu i omladinu. Poslednja informacija sa Tare jeste da će morati da otpuste 150 ljudi ako ne bude đačkih tura. Stanje je veoma loše – potvrđuje za „Politiku” Dragoje Zekavica, direktor turističke agencije „Balkanik” iz Valjeva, čiji je osnovni posao đački turizam.

Ova agencija sarađuje sa velikim brojem hotela na Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Divčibarama, Rudniku u Vrnjačkoj banji, Sokobanji... Dragoje Zekavica, sa više od tri decenije iskustva u ovom poslu, tvrdi da u poslednjih 25 godina hotelska privreda u banjama i na planinama preživljava zahvaljujući đačkom turizmu. On je predvodio Komisiju za pregovore sa ministarstvima, koju je oformila Juta, prepoznajući probleme u organizovanju đačkih putovanja koje su iznedrili novi propisi.

– Mišljenja, preporuke i medijske izjave koje nisu utemeljene na nečemu što je zajednički stav ministarstava privrede, finansija i prosvete zbunjuju sve strane zainteresovane za ovu problematiku. Suština je da ukoliko o novcu odlučuje škola, onda je reč o javnoj nabavci, a sredstva su unapred opredeljena. Za đačka putovanja ne ide novac škole, nego roditelja. Savet roditelja bira hotel, destinaciju, postavlja uslove, određuje visinu naknade za nastavnike i to plaćaju mame i tate, to nije novac iz školskog budžeta i nemoguće je obezbediti ga unapred kao što je potrebno da bi se po zakonu raspisala javna nabavka – objašnjava Zekavica.

Zakon o rokovima, na kome se insistira, obustaviće nastavu u prirodi, jer propis nalaže da đačko putovanje bude plaćeno turističkoj agenciji u roku od 45 dana, što je za roditelje nemoguća misija.

– Da bi se aranžman plaćao na rate turistička i hotelska privreda beskamatno kreditiraju roditelje na obostranu korist, da bi roditelji mogli da priušte putovanje deci, i da bi privreda imala posla. Ako za plaćanje programa bude važio rok od 45 dana đaci neće putovati. To znači da ćemo na sedam meseci da zatvorimo hotele, prevoznike, turističke lokalitete, muzeje... i urušićemo domaći receptivni turizam – uverava Dragoje Zekavica.

Sa njim saglasan Petar Knežević, direktor agencije „Grand turs” iz Novog Sada, za „Politiku” potvrđuje da škole i turističku industriju Vojvodine muče iste boljke.

Osmoletke „Nikola Tesla” iz Novog Sada, „Braća Novakov iz Silbaša, „Petar Kočić” iz Inđije... samo su neke od onih na čijim je konkursima za rekreativne učestvovala agencija „Grand turs”, a koji su nedavno otkazani.

– Više od 50 odsto vojvođanskih osnovnih i srednjih škola koje su objavile oglas za đačka putovanja, sada su ga poništile. Za jesen je sve stopirano, a u proleće postojeći smeštajni kapaciteti neće biti dovoljni da prime sve učenike, što će uticati na cenu aranžmana. Direktori škola neće da krše zakon, a pravila o organizovanju putovanja za učenike neće biti jasna dok se o njima ne dogovore nadležna ministarstva – zaključuje Knežević.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 03.10.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Škole i agencije čekaju dogovor nadležnih

Izvor: Danas, 03.Okt.2013

Još nema rešenja problema koji su nastali u školama zbog obaveze da se đačka putovanja organizuju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Škole i turističke agencije čekaju dogovor ministara finansija, privrede i prosvete, kojim bi trebalo da bude rešena nedoumica da li se novac roditelja za...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.