Izvor: Glas javnosti, 03.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole ostaju bez đaka

UŽICE - Osnovne škole u prijepoljskoj opštini ove godine imaju hiljadu đaka manje nego pre samo desetak godina“. U ovoj opštini broj prvačića u poslednjoj deceniji u stalnom je padu i to za najmanje čitava tri - četiri odeljenja godišnje.

- U poslednje tri godine zatvorili smo tri seoske škole na Kaćevu, Miloševom dolu i Pravoševi, jer nije bilo dece. Između dva poslednja popisa broj stanovnika u našoj opštini smanjen je za oko 5.000 - navodi Ajdin Zaimović, referent >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za obrazovanje u prijepoljskoj opštini.

U Novoj Varoši stanje je još gore. Osnova škola „Živko LJujić“ 1984. godine imala je skoro 1.850 đaka, 2001. - 1.478, a ove tek 937.

- Devedesetih godina upisivali smo po osam odeljenja prvaka, ove godine nekako ćemo sastaviti četiri odeljenja. Prošle godine u dečjem vrtiću u Novoj Varoši bilo je 100 predškolaca, ove ima ih 96 - kaže Radiša Filipović, direktor Osnovne škole u Novoj Varoši.

Osnovna škola u selu Radoinja kod Nove Varoši 1972. godine imala je 1.070 đaka, ove godine ima ih 159. U ovom selu najesen biće upisano tek šestoro prvaka, u susednim Rutošima četvoro, u Kokinom Brodu devetoro, u Negbini troje dok u Draglici ove godine neće biti prvačića.

Katastrofalne brojke neumitno pokazuju da u ovim krajevima, polako, ali sigurno nestaje narod. Direktori škola i zaduženi za obrazovanje u opštinama kada opisuju situaciju sa brojem đaka najčešće koriste reč - katastrofa.

Ništa bolja situacija nije sa druge strane Zlatibora u užičkoj opštini. Godine 1990. škole u užičkom kraju upisale su 1.010 prvaka, prošle godine 724, ili 12 odeljenja manje, za ovu godinu još nema preciznih podataka. Škola u Kremnima i Mokroj Gori 1980. imala je 82 prvaka, prošle godine u đačke klupe selo je tek 26.

Sumorne brojke dalje govore da u opštini Prijepolje od ukupno 35 škola, sva treća ima manje od pet đaka. Četiri škole u ovoj opštini imaju samo po dva đaka. U bajinobaštanskom kraju, od ukupno 24 škole, njih devet imaju četiri i manje đaka. Škole u Zlatiborskom okrugu, u proseku, imaju po 18,2 učenika po odeljenju.

U opštini Čajetina kažu da će se do kraja truditi da ne zatvore nijednu školu sve dok je u selu makar jedan đak. U poslednje tri godine u tri sela u ovoj opštini, u Tripkovi, Mušvetama i u Golovu ponovo su otvorene osnovne škole, ali i u ovoj opštini, svaka treća od 18 škola ima pet ili manje đaka.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.