Izvor: Blic, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole odsečene od srpske matice

Škole odsečene od srpske matice

PRIŠTINA - Skupština Kosova i Metohije usvojila je Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, a odbacila amandmane koalicije 'Povratak' koja je tražila da se iz zakona izbace odredbe koje se odnose na zabranu izražavanja veroispovesti u školama. Uz to, amandmanom je traženo da lokalne zajednice imaju obrazovanje na svom jeziku, da proces reforme obrazovnog sistema na Kosmetu bude sinhronizovan sa reformom u obrazovanju u centralnoj Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se obezbedi kompatibilnost sistema školstva u Pokrajini u pogledu upisa učenika, trajanja školovanja, obrazovnog sadržaja sa sistemom u Srbiji i da direktore škola bira školski odbor na osnovu javnog konkursa po pribavljenom mišljenju nastavnog veća škole. Usvojeni zakon prema oceni šefa poslaničkog kluba Srba Rade Trajković, predstavlja kidanje svih veza u oblasti obrazovanja sa maticom Srbijom, podstiče iseljavanje i sprečava povratak raseljenih zbog čega je na sednici poslaničke grupe 'Povratak' doneta odluka da se u roku od 48 sati ulože prigovori Predsedništvu Skupštine i administratoru Kosmeta Mihailu Štajneru, uz zahtev da se ukine 'zakon koji ima za cilj asimilaciju Srpske nacionalne zajednice'.

N. Zejak Protest zbog Krčmarevića

PRIŠTINA - Koalicija 'Povratak' juče je uputila pismo Savetu Evrope u kome ih obaveštava da izvesni Zoran Krčmarević iz sela Mogila kod Vitine 'ne predstavlja Srpsku nacionalnu zajednicu u delegaciji opština Kosova, koja je u Savetu primljena u svojstvu posmatrača. Iza njega ne stoji nijedna politička partija niti grupacija Srba sa Kosmeta'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.