Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole bez struje i vode

Žitorađa -- Četiri seoske škole u opštini Žitorađa godinama nemaju pijaću vodu, a pre nekoliko meseci isključena je i struja.

Zbog loših uslova, roditelji učenika isturenog odeljenja škole "Toplički heroji" u selu Badnjevac odlučili su juče da njihova deca ne pohađaju nastavu i umesto njih seli u školske klupe. Škole još uvek nemaju ni upotrebne dozvole. Odgovornost za takvo stanje prebacuju jedan na drugog predsednik opštine i direktor matične škole "Toplički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << heroji" u Žitorađi.

Struja je isključena pred kraj prošle školske godine, pa je najgore rano ujutro i oblačnim danima, kada je u učionici mračno.

"Dete je imalo operaciju oka, ima jedno oko uvećano, piše na sveću pored prozora, a ništa se ne preduzima", rekao je jedan od roditelja.

Roditelji ističu da su pisali Ministarstvu, narodnom poslaniku, Opštini, koji samo obećavaju, ali bez rezultata.

Struja je isključena zbog toga što su škole nelegalno priključene na električnu mrežu i što treba platiti nove priključke i pozamašan dug za utrošenu struju.

U školama nema ni tekuće vode, ona se doprema u plastičnim burićima.

Zbog loše saradnje direktora škole i opštinske uprave trpi 80 đaka.

Direktor matične škole kaže da je problem u tome što opštinska uprava školi ne uplaćuje potreban novac.

No, Staniša Đokić, predsednik opštine Žitorađa, kaže da je novac trošen nenamenski, pa opština danas plaća samo ono za šta se donesu računi.

"Čekam da direktor donese podatke sa troškovima za ta četiri priključka, pa da platimo, a to je moglo da se desi još pre mesec dana", rekao je Đokić.

Siniša Stojković, direktor škole "Toplički heroji", odbacuje optužbe i navodi da ni jedan dinar koji je prebačen iz opštinskog budžeta na račun škole nije nenamenski potrošen.

"To se može utvrditi uvidom u izvod, sada samo zavisi od dobre volje predsednika da prebaci novac za te namene", rekao je on.

Direktor obećava da će u školama u Badnjevcu i Držanovcu struja brzo biti uključena, dok je za druge dve škole potrebno vreme da se pripremi potrebna dokumentacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.