Skockavanje Trga Republike

Izvor: RTS, 16.Sep.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skockavanje Trga Republike

Kocke na Trgu su samo poslednji u nizu propusta u velikim rekonstrukcijama. Bilo je najava da će se napraviti spiskovi firmi koje zbog propusta neće moći da učestvuju na tenderima, ali to nije postala praksa. S druge strane, u razvijenim zemljama građevinci su izračunali da bi nešto bilo urađeno za tri meseca, potrebno je pripremati se tri godine.
Zvučno ime izvođača. "Štrabag", za cenu za koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se teško može reći da je bila ispod tržišne, nadzor od strane Gradske direkcije za izgradnju a opet rezultat takav da samo nekoliko dana po otvaranju na Trgu republike desetine radnika preslažu kamene kocke jer je bilo gotovo nemoguće kretanje vozila a pogotovo pešaka ili biciklista.

Grad krivicu prpisuje izvođaču i tvrdi da će svi radovi biti izvedeni o njegovom trošku.
"Recimo za Trg republike bankarska garancija traje tri godine. To znači da za tri godine šta god da se desi na Trgu izvođač mora da popravi o svom trošku", tvrdi zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Problemi na Trgu nažalost nisu jedini jer bilo je propusta pri rekonstrukciji ulice Vojvode Stepe. Godinu dana je trajalo otklanjane propusta na Slaviji. Naknadno se radilo i u Ruzveltovoj ulici.
Grad raspisuje stotine javnih nabavaki vredne desetina milona evra. Zakon predviđa da prednost pri sklapanju ugovora imaju oni koji ponude najnižu cenu. Vrlo često se ispostavi da to što je jeftino na kraju košta mnogo više i da je kvalitet urađenog loš.
Bilo je najava da će se napraviti spiskovi firmi kpoje zbog propusta neće moći da učestvuju na tenderima, ali to nije postala praksa.
"Imali smo jedno preduzeće koje je do pre dve godine učestvovalo na tenderima u Beogradu i uvek dostavljalo najnižu cenu. I svi smo znali da ta cena nije realna, ali naprosto po zakonu ste morali da im date posao. Ja mislim da cena ne može da bude kriterijum i u tom smislu ćemo predlagati i izmene Zakona o javnim nabavkama jer cena ne bi trebalo da bude više od 60-70 odsto kriterijuma", smatra Vesić.
Izvođači radova pritsnuti rokovima često su prinuđeni da angažuju manje firme kao podizvođače koji nemaju ni kapacitete ni znanja da posao urade kvalitetno. Ako tome dodamo i želju da se ostvari dodatni prihod često se radi po principu da se posao uradi a nedostake ćemo otklanjati ako baš mora.
"A ne sada iz nekog političkog marketinga mora dva meseca pre roka da se preda, a gde je nadzor koji je video šta je urađeno i kako je loš materijal ugrađen, a nije reagovao. Trebao je da spreči otvaranje sve dok se nedostaci ne otklone. Onda bi možda bilo kašnjenje, ali ne bi došli u situaciju da sada mora ponovo da se radi i da je pitanje ko će to sada da plati", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.
Rodić pita i da li je garancija koju je izvođač dao toliko validna da može sve troškove da pokrije. 
Uvek može doći do problema prilikom velikih građevinskg radova, ali u razvijenim zemljama projektovanje i pripreme, kažu stručnjaci traju nekoliko godina i čine 50 posto posla, dok izvođenje radova traje nekolko meseci. I kod nas bi bilo mnogo manje problema kada bi primenjivali slične principe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.