Skele opasne po život radnika

Izvor: Politika, 07.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skele opasne po život radnika

Masovno su u upotrebi cevne skele koje treba zameniti ramovskim

Desetorica građevinskih radnika poginula su na radnim mestima tokom prvih šest meseci ove godine. Nesreće na gradilištima nisu retke, a najčešće su rezultat nepovoljnih uslova rada. Građevinci rade desetine metara iznad zemlje, ali i pod zemljom, koristeći pri tom i opasne materijale. O tome koji su najčešći uzroci povreda razgovarali smo sa Markom Dukićem i Miroslavom Petković, inspektorima rada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Glavni uzrok je nepoštovanje propisa iz bezbednosti i zdravlja na radu u građevinarstvu, kako od strane poslodavca, tako i od strane radnika. Nije redak slučaj da poslodavac izdvaja skromna sredstva da bi zaštitio one koje zapošljava. Na primer, malo sredstava se daje za uređenje radnih skela, posebno zaštitnih ograda, usled čega i dolazi do padova s visine. Masovno su u upotrebi cevne skele koje se više nigde u Evropi ne koriste. Njih treba zameniti novijim, ramovskim skelama. Pad sa visine je osnovni uzrok teških i smrtnih slučajeva – objasnio je za „Politiku” Marko Dukić.

Veliki problem su i temeljne jame, pri čijim su iskopima loše obezbeđeni susedni objekti. Prema njegovim rečima to je i bio razlog zatvaranja 40 gradilišta prošle godine. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu poslodavci krše u želji da u kratkom roku izgrade što više objekata, a u trci za što bržim profitom zapošljavaju ogroman broj radnika.

– Često se dešava da na građevini rade oni koji nisu školski osposobljeni za taj posao. To su uglavnom ljudi koji su ostali bez posla i nisu upoznati sa bezbednim načinom rada na gradilištu. U 80 odsto slučajeva nestručnost je uzrok nesreća na ovim mestima. Mnogi radnici ne znaju kako da se kreću, da li je bezbedno – istakla je Miroslava Petković.

U Beogradu se najviše gradi, ali standardi nisu uvek na nivou jedne evropske prestonice.

– U Novom Beogradu, mesto na kome objekte najčešće grade strani investitori, mere se strogo poštuju. Tu nema slučajeva da radnik samovoljno odluči da se oslobodi nekog dela zaštitne opreme. Slika u „starom” delu grada je drugačija. Oni poslodavci čiji je objekat izložen javnosti uglavnom ne beže od propisanih mera, ali to nije slučaj sa onima koji se nalaze na obodima Beograda – predočila je Miroslava Petković i dodala da nije redak slučaj da i radnici koji imaju zaštitnu opremu „zaborave” da je koriste.

Inspektori rada tokom leta imaju pune ruke posla, pa su i akcije nadzora u građevinarstvu pojačane. To je upravo doprinelo, kako nadležni tvrde, značajnom smanjenju broja smrtnih slučajeva. Pored ovih, sprovedena je i akcija integrisanog nadzora tokom koje nije pronađen nijedan radnik koji radi „na crno”.

V. Dugalić

[objavljeno: 08/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.