Izvor: B92, 05.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistemski semafori za manje gužve

Beograd -- Gužve u Beogradu ublažiće se uvođenjem specijalnog sistema za svetlosnu signalizaciju.

Kolone i višesatna putovanja sa kraja na kraj grada - sve bi to trebalo da izgleda drugačije kada saobraćaj nadgleda Centar za upravljanje saobraćajem. Sistem je jednostavan - na osnovu broja automobila koji stižu iz nekog pravca reguliše se trajanje zelenog svetla na semaforima.

Nadležni očekuju da će se zahvaljujući novom sistemu saobraćajne gužve smanjiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za trideset odsto. Novi prostor Centra za upravljanje saobraćajem otvoren je u Gradskom sekretarijatu za saobraćaj.

"Cilj nam je da sve raskrsnice u sadašnjim zonama, pogotovu u zonama Slavija, Kalemegdan i Dunav, objedinimo u jednu, da sve raskrsnice u zoni imaju jedinstveno vreme, što će dati vrlo velike mogućnosti za upravljanje koridorima", kaže Ljubiša Ljubić, načelnik Odeljenja za upravljanje svetlosnim signalima.

U sistemu će, kada bude kompletiran, biti oko 300 raskrsnica. U Sekretarijatu za saobraćaj očekuju da će pomoću ovog sistema moći i bolje da planiraju radove na beogradskim ulicama.

"Sigurno je da će nam ovi alati omogućiti da dođemo do saznanja koji su to periodi dana kada imamo najmanji obim saobraćaja. Sugerisaćemo da u tim periodima budu najintenzivniji radovi koji remete funkcionisanje saobraćaja, bilo da je ta neravnomernost sedmična, dnevna ili mesečna, radovi će se upodobljavati u odnosu na najmanji obim saobraćaja", kaže Zoran Pešović, gradski sekretar za saobraćaj.

Ovaj sistem trenutno funkcioniše samo na raskrsnicama u Požeškoj i Radničkoj ulici, a na redu je nabavka softvera kojim će se zeleno svetlo na raskrsnicama automatski menjati prema broju vozila u saobraćaju. Do tada će to morati da rade – ručno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.