Izvor: B92, 03.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šišić u sremskomitrovičkom zatvoru

Beograd -- Pilot bivše JNA major Emir Šišić juče je iz Italije prebačen u Srbiju na izdržavanje ostatka petnaestogodišnje kazne.

Šišića je u Sremskoj Mitrovici danas posetio njegov beogradski branilac Milorad Panjević. Šišić je osuđen u Italiji za obaranje helokoptera Evropske zajednice 1992. godine i ubistvo petorice pomatrača EZ. Šišićev transfer obavljen je posle više od godinu dana nakon što je Italija odobrila da bivši pilot ostatak kazne služi u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Očekivanje da će major Emir Šišić odmah po prebacivanju iz Italije u Srbiju biti pušten iz zatvora je nerealno, kaže za B92 njegov branilac Milorad Panjević. Pilot JNA od juče je nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gde će nastaviti da izdržava zatvorsku kaznu zbog rušenja aviona.

Njegov advokat Milorad Panjević kaže da je Šišić zadovoljan zbog povratka u zemlju. "Srećan je što se vratio u svoju zemlju, gde će mu izdržavanje kazne biti lakše nego u Italiji, zbog mogućnosti da ga posete supruga i deca", kaže on.

Panjević demantuje da će od predsednika Srbije tražiti pomilovanje za Šišića. "Nema potrebe da predsednika Srbije izlažemo jednom takvom zahtevu. Pre toga imamo nekoliko pravnih lekova koji nam stoje na raspolaganju, koji su u skladu s pozitivnim propisima i gde imamo osnovane razloge da te lekove tražimo", kaže on.

"Bez obzira na to što dobronamerni ljudi u Srbiji traže da on maltene istog dana po dolasku u Srbiju bude pušten na slobodu, moram da kažem da su takva očekivanja nerealna jer u pravnoj državi Šišićč može koristiti samo pravna sredstva", kaže on.

Ljajić: Bez oslobađanja

Bivši ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, koji se bavio transferom Šišića u Srbiju, kaže da su najave momentalnog oslobađanja Šišića štetne.

"Svojevremeno sam imao razgovore s predstavnicima Vlade Italije, koji su naveli nazadovoljstvo i kao jedan od razloga za oklevanje s transferom Šišića to što je u medijima u Srbiji stvaran utisak da Šišić po prebacivanju u Srbiju treba da bude pušten na slobodu, što je kod nekih izazvalo sumnje u to da li ćemo mi poštovati odredbe konvencije o transferu osuđenih", navodi on.

"Apelujem na medije i zvaničnike da se uzdrže od najava o njegovom puštanju na slobodu jer to šteti najviše Šišiću", kaže Ljajić.

Važno je znati da Italija zadržava pravo da prati razvoj situacije sa Šišićem. Tamošnji sud osudio ga je na 15 godina zatvora, ali je sud u tu kaznu uračunao i četiri i po godine koliko je Šišić proveo u italijanskom zatvoru.

Odbrana će dodatno tražiti da od preostalog vremena bude oduzeto i 13 meseci, koliko je Šišić proveo u Mađarskoj pre ekstradicije u Italiju.

Prema važećim propisima u Srbiji, koji se od juče primenjuju i na Šišića, osuđeni može da traži prevremeno puštanje na slobodu pošto izdrži polovinu kazne na koju je osuđen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.