Izvor: RTS, 08.Maj.2021, 06:01

Siromaštvo često nije jedini problem ugroženih porodica – kako im pomoći da prebrode teškoće

Oko 79.000 dece živi u porodicama koje primaju novčanu socijalnu pomoć, podatak je resornog ministarstva. Loša materijalna situacija neretko nije jedini problem u ugroženim porodicama. Kako im pomoći da lakše prebrode teškoće?
Odvajanje dece od roditelja – drastična mera kojoj se nekad pribegava kada porodica zapadne u probleme. Nadležni u toj situaciji decu smeštaju u ustanove poput doma ili hraniteljsku porodicu.

"Ono što je apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doktrina, to je da se deca zbog siromaštva ne smeju oduzimati. Dakle, dete ne može da dobije status deteta bez roditeljskog staranja zbog toga što je porodica siromašna", kaže profesorka sa fakulteta FEFA, Gordana Matković.
Zašto je neophodno porodicu razdvojiti, procenjuju centri za socijalni rad, potom razloge stavljaju pred sudiju, a onda on odlučuje da li se roditelju oduzima roditeljsko pravo.
"Deca iz bioloških porodica se izdvajaju zbog postojanja porodične patologije, jedan od faktora koji prati je i nedostatak novca", kaže Ana Simić iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.
Profesorka FPN-a Nevenka Žegarac navodi da se porodica razdvaja i zato što su roditelji bolesni, nemoćni, u zatvoru, tu su decu dosta stavljali u neke loše i opasne situacije, ugrožavali su ih.
Ugroženim porodicama nedostaje veća podrška sistema. "Naravno da je potrebno da imaju veću finansijsku podršku, ali prevashodno im je potrebna više podrške u delu jedne psiho-socijalne pomoći", kaže Simićeva.
Od čega zavisi iznos koji će dobijati porodice Koji iznos će dobijati porodica, koja ostvari pravo na novčanu socijalnu pomoć, zavisi od više faktora.
Na primer, ako su odrasli članovi u porodici radno sposobni, a nisu zaposleni, iznos pomoći se umanjuje za procenu propuštene zarade, objašnjavaju u Centru za socijalni rad u Kragujevcu.
"Ukoliko su roditelji radno sposobni, postavlja se pitanje zašto oni nisu zaposleni. Većina tih roditelja koji su u potrebi socijalne pomoći uglavnom nemaju zasnovan radni odnos", kaže Simićeva.
"Oni vrlo često nisu konkurentni zbog mnogo čega i siromaštvo u kome dugotrajno žive svakako narušava mnoge njihove kapacitete i veoma je važno raditi na tome da se oni i oporave od tog siromaštva i zaista osnaže i da nađu posao na odgovarajući način", kaže Žegarac.
Usmeriće se na radno sposobne, kažu u resornom ministarstvu. "Da radno sposobne motivišemo i nađemo različite mehanizme u saradnji sa nadležnim organima da se oni radno aktiviraju, da dođu do zaposlenja koje bi obezbedilo egzistenciju", navode u ministarstvu.
Najniži iznos za februar 1.278 dinara, a najviši blizu 28.500 Za oko 36 000 porodica sa decom obezbeđena je novčana socijalna pomoć. Najniži isplaćen iznos za februar je 1.278 dinara, a najviši blizu 28.500, navodi beogradski Centar za socijalni rad.
"Ono što jeste pitanje to je pitanje adekvatnosti tih iznosa novčane socijalne pomoći, oni dugo nisu menjani, oni se usklađaju sa troškovima života, ali jasno je da postoji prostor da se oni povećaju", kaže Gordana Matković.
Državna kasa diktira granice te pomoći, napominju u Ministarstvu, kao i da će izmenama Zakona nastojati da veći broj materijalno ugroženih koji nisu radno sposobni uključe u sistem novčane socijalne pomoći.
Da priđu svakoj porodici koja je u problemu na odgovarajući način – najpre profesionalan, zadatak je svih nadležnih. Nikako da je guraju u još veći problem, eventualnim nezakonitim i nesavesnim radom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.