Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se studentski protest

Beograd -- Par stotina studenata Filološkog fakulteta i Akademije likovnih umetnosti nakratko blokiralo je saobraćaj u ulici Srpskih vladara.

Protest su započeli studenti prve godine i specijalističkih studija Fakulteta likovnih umetnosti, a od danas fakultet i zvanično ne radi. Student Miloš Miletić za B92 kaže da su studenti dva puta dekanu predavali svoje zahteve, koji objedinjuju zahteve svih studenata Fakulteta likovnih umetnosti, a tiču se školarina.

Dekan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim kaže da, iako podržava zahteve, ne može da im izađe u susret već to rade više instance.

"Naši zahtevi se odnose na prelaženje samofinansirajućih studenata na budžet, da se studentima koji su na budžetu omogući prenošenje dva ispita, zahtevamo smanjenje školarina za 50 odsto za sve studente pve godine akademske i prve godine specijalističkih studija", rekao je Miletić.

On kaže i da studenti zahtevaju poboljšanje uslova studiranja na fakultetu i kvalitet nastave.

"Zahtevamo povećanje broja izbornih predmeta i da se omogući da te izborne premete slušamo i polažemo na drugim fakultetima umetnosti, da se studentima omogući izlaganje u galerijskim prostorima fakulteta i zahtevamo formiranje nezavisne komisije, koja bi utvrdila dosadašnje trošenje sredstava na fakultetu", kaže Miletić.

Dekan: Izvori i više sile

Dekan Fakulteta Nikola Vukosavljević izjavio je su zahtevi studenata skoro identični zahtevima studenata sa Arhitektonskog i Filozofskog fakulteta i da mu se "čini da potiču iz jednog izvora".

"Podržavam sve njihove zahteve, međutim, saopštio sam im da fakultet nije u mogućnosti da im pomogne, već da to može da uradi ili Vlada ili ministar ili neka viša sila koja odlučuje o tome", kaže on.

"Obavešten je i rektor Univerziteta umetnosti, profesor Čedomir Vasić, kod koga treba sutra u 13 časova da se nađemo da mu studenti uruče uslove koje zahtevaju da se promene u njihovu korist", navodi dekan.

"Sarađujemo sa Studentskim parlamentom, koji zastupa njihove interese, i pokušavamo da se obratimo ministru Vuksanoviću", kaže Vukosavljević.

Studentima Arhitektonskog fakulteta je nakon sedam dana štrajka ispunjena većina zahteva i obećano im je i da će se nastaviti pregovori u vezi sa master studijama.

Nakon zamrzavanja štrajka na Filozofskom fakultetu, rektor Univerziteta u Beogradu je najavio da će na sednici Senata Beogradskog univerziteta predložiti da se studentima dozvoli da i ove godine uslovno upišu godinu i da je Univerzitet uradio finansijski izveštaj o radu svih fakulteta, koji će biti dostupan javnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.