Sirene ponovo budile građane

Izvor: Politika, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirene ponovo budile građane

Miroslav Nikčević, direktor Uprave za zaštitu životne sredine, optužio predsednika opštine da maltretira građane

PANČEVO – Pola sata pre ponoći, 28. decembra, neprijatni zavijajući zvuk sirena uznemirio je Pančevce, među kojima je bilo i mnogo usnulih. Ispostaviće se da je Srđan Miković, predsednik opštine, još jednom u poslednjih mesec i po dana iskoristio ovlašćenja koje mu daje opštinska odluka o zagađenju – da sirenama oglasi hemijsku opasnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ukoliko količine otrovnih materija u vazduhu pređu propisani maksimum.

Ovoga puta, baš kao i 14. novembra, kad su se sirene prvi put oglasile, predsednik se pozvao na povećane količine benzena, koje su na jednom mernom mestu dostigle u 23 časa 117,5 mikrograma po kubnom metru.

Petnaestak minuta po oglašavanju sirena, Miković je izašao pred kamere TV Pančevo da Pančevcima objasni o čemu je reč. Uz njega su bili Miroslav Nikčević, direktor Uprave za zaštitu životne sredine, koji je hitro stigao u Pančevo, i Tigran Kiš, član Opštinskog veća.

Jednoiposatna posleponoćna emisija postala je, neočekivano, vrlo neprijatno iskustvo za predsednika pančevačke opštine. Miroslav Nikčević je, pošto se pozvao na nalaz republičkog inspektora koji je ustanovio da se Rafinerija i Petrohemija drže preporuka o pretakanju nafte i derivata, što je najveći izvor emisija, optužio Mikovića da maltretira građane Pančeva. Po njemu, sasvim je bilo dovoljno da ih nekoliko sati pre dostizanja špica zagađenja upozori šta sledi, a što se znalo na osnovu meteoroloških uslova. On je opštinsku vlast optužio i za sporost u rešavanju problema aerozagađenja. Kao primer, Nikčević je naveo da je u Holandiji pronađen donator spreman da uloži 1,5 miliona evra u rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Rafinerije i Petrohemije, ali da je za to potrebna podrška Pančeva. Papir sa podrškom lokalne samouprave, međutim, nikako da stigne, rekao je Nikčević.

Pridružio mu se i opštinski odbornik Tigran Kiš, koji je izrazio čuđenje što je Miković uključio sirene. Po njemu, postoji velika razlika između 14. novembra i 28. decembra, jer, kada su se prošlog meseca sirene prvi put oglasile postojao je incident u Petrohemiji, a odluka je donesena na sednici Opštinskog veća. U drugom slučaju, pak, kazao je Kiš, nije bilo incidenta, uzrok aerozagađenja su samo meteorološki uslovi, a predsednik nije konsultovao ni odbornike.

On smatra i da pravilnik koji omogućuje aktiviranje sirena ima ozbiljne nedostatke, jer, ako na ovaj način Pančevci budu svaki čas uzbunjivani, postoji opasnost da u slučaju neke ozbiljne havarije u "južnoj zoni" građani neće shvatiti ozbiljnost situacije. Posle nekoliko verbalnih duela, Kiš je predsednika pančevačke opštine, pred kamerama TV Pančevo, optužio za "čist politički marketing".

Nikola Garić, prvi čovek NIS Petrola, i Ambruš Šandor, v. d. direktora Petrohemije, u odvojenim izjavama, negirali su bilo kakvu krivicu svojih firmi za ovo aerozagađenje. Oni tvrde da se njihovi saradnici svakog jutra sastaju i dogovaraju o režimu rada koji se prilagođava najavljenoj meteorološkoj situaciji. Oni kažu da su sporne večeri, u 23 časa, prekinuta sva pretakanja, uključujući i punjenje autocisterni u Rafineriji, kako bi se izbegle emisije neželjenih jedinjenja.

Srđan Miković je sa očitom nelagodnošću prihvatio primedbe Nikčevića i Kiša, ali je izjavio da on misli i dalje da koristi svoje pravo na aktiviranje sirena. Predsednik opštine Pančevo izdao je naredbu da se oglasi prestanak hemijske opasnosti, u petak izjutra oko pola četiri.

M. Šašić

[objavljeno: 30.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.