Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Singer: U Srbiji jača antisemitizam

Beograd -- U Srbiji je ove godine došlo do jačanja antisemitizma, ali je ta pojava nije drastična, izjavio je Aca Singer.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aca Singer izjavio je da je poređenju sa nekim zemljama zapadne i istočne Evrope antisemitizam u Srbiji nije poprimio drastične razmere.Singer je agenciji Beta rekao da, za razliku od Francuske, u kojoj su zabeležni i fizički napadi na Jevreje, u Srbiji ove godine nije izvršen ni jedan napad na ljude.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Međutim, pojačano je širenje antisemitskih poruka, kao i skrnavljenje jevrejskih grobalja. Singer kaže da su ove godine oskrnavljena groblja u Beogradu, Zemunu i Novom Sadu, a antisemitske poruke mogu se naći na internetu i u obliku grafita na gradskim ulicama. "Kod nas preko intreneta takve poruke šalju organizacije kao što je na primer 'Obraz', a antisemitskih natpisa na zidovima ima čak i u sredinama gde uopšte nema Jevreja", rekao je Singer.

On je pozdravio održavanje konferencije UN o antisemitizmu koja je otvorena u ponedeljak, ali nije mogao da analizira rad tog skupa jer nije informisan o njegovom sadržaju. Singer je rekao da je jedan od zaključaka konferencije, u čijem radu je učestvovao prošlog meseca u Berlinu, da je antisemitizam kao nova pojava registrovan u Francuskoj, Austriji, Ukrajini i Rusiji. Preporuka tog skupa, koji su organizovali OEBS i Ministratsvo spoljnih poslova Nemačke je da države treba da nastave borbu protiv antisemitizma, ali da ga razgraniče od kritika koje upućuju politici Izraela.

Autorski tekst pisca Davida Albaharija na temu antisemitizma u Srbiji, možete pročitati u Pregledu štampe B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.