Izvor: B92, 30.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati nesaglasni oko štrajka

Beograd -- Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat "Nezavisnost" neće podržati štrajk zaposlenih u prosveti koji je najavila Unija sindikata

Predstavnici ovih sindikata zahteve Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatraju nerealnim marketinškim trikom kojim se teži ubiranju sindikalnih poena. Međutim, sindikat Unije prosvetnih radnika Srbije, iako malobrojniji od druga dva, za sredu, 5. septembar najavljuje štrajk upozorenja.

Sindikat obrazovanja Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sindikat "Nezavisnost" neće podržati štrajk zbog toga što nisu saglasni s jednim od zahteva Unije da najniža plata zaposlenih u prosveti bude u nivou minimalne potrošačke korpe.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja kaže da je njihov cilj da prosečna plata bude najmanje 20 posto veća od prosečne neto plate u državi, i da izdvajanje za obrazovanje iz budžeta ubuduće bude najmanje pet posto bruto nacionalnog dohotka. On kaže da ideja Unije iziskuje jako velike troškove:

"Da bi se to realizovalo potrebno je da se cena rada poveća za 48% , a oni naravno pokušavaju tu lukavo da provuku to, da se ne povećaju plate samo tetkicama nego celom obrazovnom sistemu što bi onda po nekoj našoj minimalnoj računici državu do kraja godine koštalo devet milijardi dinara i to samo za zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Gde su ostali budžetski korisnici na fakultetima i višim školama, onda bi se tu pojavilo i zdravstvo koje bi tražilo korekciju cene rada. Mi smatramo da je takav predlog krajnje neozbiljan i jedan marketinški akt", kaže Pavlović.

U Uniji kažu da štrajkom žele da, posle 100 dana nerada Vlade, skrenu pažnju na nagomilane probleme u obrazovanju.

Portparol Unije Miodrag Sokić za B92 kaže da bi sve plate u prosveti trebalo da se povećaju

"Činjenica je da mi tražimo nešto što ne postoji, a to je suština svakog štrajka koji traži novac, da se traži nešto za šta vlast uporno tvrdi da ne postoji novac. Mi znamo svi, iz iskustva, da se u mnogim slučajevima novac pronađe. Takođe znamo iz iskustva da se možda ne pronađe sav novac, ali se pronađe neki novac. Postavlja se pitanje da li sindikat treba da time da zahteva povećanje plata, samo da vas podsetim da tetkice danas primaju između 10 i 12 hiljada a i one imaju decu, ili sindikat treba da se bavi interesima ministarstava i države i objašnjava drugom sindikatu kako za to novca nema", kaže on.

Predstavnici sva tri velika sindikata saglasni su u tome da bi Vlada Srbije trebalo da poništi odluku o zamrzavanju plata u javnom sektoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.