Sindikati i rukovodstvo KCS na pragu dogovora

Izvor: Politika, 17.Maj.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati i rukovodstvo KCS na pragu dogovora

Od dela zarade od dopunskog rada određena suma će se izdvajati za dodatak platama zaposlenih u Urgentnom centru

Reprezentativni sindikati u Kliničkom centru Srbije na pragu su postizanja dogovora sa rukovodstvom ove ustanove oko svih spornih problema na koje su se požalili, a, kako nezvanično saznajemo, u petak će biti održana i konferencija za medije na kojoj će biti izneti rezultati pregovora. Podsećamo da je protekle nedelje nekoliko stotina članova Novog sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << KCS-a protestovalo u krugu bolnice, a da su kao glavni razlog za štrajk naveli to što se u ovoj ustanovi krši Zakon o radu. Štrajkači su se novinarima tada požalili da pojedinci u ovoj kući rade više od 10 godina bez stalnog zaposlenja, da je jedan od većih problema neplaćanje dopunskog rada kao i velike razlike u plaćanju tog rada između doktora i sestara, kao i da na bitne funkcije ne dolaze stručni ljudi, već politički podobni. Međutim, preostala tri reprezentativna sindikata u ovoj kući nisu se pridružili protestu, smatrajući da se Uprava KCS-a trudi da ispuni njihove zahteve.

Nadežda Đuričić, predsednica Sindikata „Nezavisnost” u KCS-u, kaže da će u dogovoru sa Upravom KCS-a više od 90 odsto njihovih zahteva koje su pre dva, tri meseca uputili rukovodstvu ustanove biti realizovano i da su došli do zacrtanih ciljeva.

– Nećemo proteste, znamo kako posluje KCS. Naš sindikat nije samo reprezentativan u ovoj ustanovi, već i u Ministarstvu zdravlja – istakla je Đuričićeva.

Prema rečima Radmile Obrenović, predsednice Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Jedinstvene sindikalne organizacije u KCS-u, oni nisu bili ni pozvani da se pridruže protestu. Ona ističe da je veoma važan dogovor koji je postignut sa rukovodstvom, da se od dela zarade od dopunskog rada određena suma izdvoji za dodatak platama zaposlenih u Urgentnom centru, čiji su zaposleni veoma opterećeni i rade kao „na traci”.

– Nama je važno usvajanje novog kolektivnog ugovora koji smo potpisali sa prethodnim rukovodstvom. Taj ugovor se nalazi u Ministarstvu zdravlja i čeka se njegovo potpisivanje, koje moraju da parafiraju i ministarstva rada i finansija. Taj ugovor nam donosi preciznije definisanje i veća prava u odnosu na Zakon o radu. Važeći je restriktivan, jer kada neko ode na bolovanje, na primer, dobija 65 odsto od plate. Mi zahtevamo da po kolektivnom ugovoru ta nadoknada iznosi 80 odsto. Možda je ranije bilo zloupotreba, pa je neko zdrav išao na bolovanje i primao punu platu, ali sada imamo situaciju da ljudi bolesni dolaze i rade – naglasila je Obrenovićeva.

Naša sagovornica kaže da ovaj sindikat nije zadovoljan što se zaposlenima daju stimulacije od samo 10 odsto. Smatraju da one mogu da budu više.

Ljiljana Nešović, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara KCS-a, objašnjava da je ova organizacija uvek bila za saradnju i dijalog sa Upravom KCS-a. Ona napominje da o svim problemima treba pregovarati sa nadležnima, a ne izlaziti na ulice i štrajkovati.

– Mi imamo 2.000 članova, ali kad krenemo u pregovore zastupamo interese svih zdravstvenih radnika. Postoje problemi koji nisu veliki, jer ne možemo reći da Uprava KCS-a ne čini napore da to reguliše. Medicinske sestre se po potrebi primaju u radni odnos, izlazi im se u suret. Sada je u toku prijem 85 sestara i 10 tehničara. Priča o tome da se po 10 godina radi bez stalnog posla ne važi za sestre. Tačno je da neke rade na određeno vreme, ali ne toliko dugo. Ono što smo želeli – dobili smo. Treba pustiti da prođe vremenski period od šest meseci, pa ako nešto ne bude dobro, onda raditi na tome da se to ispravi – rekla je Nešovićeva.

--------------------------------------------------------

Svakog dana 4.000 pacijenata

KCS se sastoji od 22 instituta i pet centara koji pokrivaju sva polja kliničke medicine za odraslu populaciju, a u oftalmologiji, otorinolaringologiji, neonatologiji i neurohirurgiji i dečju populaciju. Ovo je najveća je zdravstvena ustanova u jugoistočnoj Evropi, ima više od 7.000 zaposlenih, 50 objekata koji se prostiru na oko 40 hektara, radi 24 sata dnevno i svakog dana pruži zdravstvene usluge za oko 4.000 pacijenata. Svake godine ovde se uradi više od 50.000 različitih operacija.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 18.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.