Sindikati: U Srbiji ne postoji socijalni dijalog

Izvor: Glas javnosti, 18.Feb.2011, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: U Srbiji ne postoji socijalni dijalog

BEOGRAD - Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović upozorio je juče da je socijalna pravda u Srbiji na veoma niskom nivou, da socijalni dijalog ne postoji, kao i da Socijalno-ekonomski savet nema legitimne predstavnike zaposlenih.

KSS traži smenu Ljajića

Konfederacija slobodnih sindikata (KSS), koja okuplja sindikate

zaposlenih u javnim preduzećima i državnoj upravi zatražila je smenu

ministra rada Rasima Ljajića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Predstavnik sindikata Telekom Srbija je na konferenciji za novinare

rekao da KKS nije uključen u Socijalno-ekonomski savet, iako je Ljajić

tvrdio da taj sindikat jedini ima reprezentativnost.

"Ljajiću KSS sada nije politički podoban", rekao je on i dodao da K S S traži smenu Ljajića jer "obmanjuje u pregovorima".

Metalci traže pregovore s vladom

Samostalni sindikat metalaca Srbije pozvao je danas predstavnike vlasti

da stupe u pregovore sa tim sindikatom, kako bi se našlo rešenje za

nagomilane probleme u metalskoj industriji.

"Ako nemate razumevanja za radnike u metalskoj industriji Srbije, ne

vidimo ni jedan razlog zbog čega naša prava ne bi branili generalnim

štrajkom i protestima", navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

Dodaje se da se radnici metalne industrije nalaze u veoma kritičnoj

socijalnoj i materijalnoj situaciji, jer većina radnika platu prima sa

zakašnjenjem od više meseci i to na nivou minimalne zarade.

"Radnicima u metalskoj industriji Srbije ugroženo je i samo radno mesto,

jer predstavnici vlasti i poslodavci najlakše posežu za socijalnim

programom i radnike proglašavaju tehnološkim viškom", navodi se u

saopštenju.

"Tražimo od ministra rada da utvrdi novi Socijalno-ekonomski savet sa legitimnim predstavnicima, jer ovaj koji danas zaseda ne prihvatamo", rekao je juče Cvetanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da ta organizacija traži odgovor i objašnjenje Ministarstva za rad zašto ni nakon godinu dana od postupka utvrđivanja reprezentativnosti, sindikat nije dobio odgovor.

Cvetanović je dodao da je Srbija suočena sa svakodnevnim štrajkovima, prvenstveno zbog toga što nije postojao dijalog o budžetu za 2011. godinu.

"Ukoliko nastave sa donošenjem propisa i zakona mimo predstavnika sindikata, to će dovesti do socijalnih sukoba", rekao je Cvetanović.

Predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Protić ukazao je da je budžet za prosvetu prošle godine iznosio jednu sedminu ukupnog budžeta, a da je ove godine jednu osminu, što je, prema njegovim rečima, nedovoljno.

Protić je dodao da će taj sindikat danas, nakon nove runde pregovora sa vladom, verovatno doneti odluku o daljoj radikalizaciji štrajka.

Predsednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije Milenko Čurović ukazao je da plate zaposlenih u toj oblasti nisu povećavane od 2007. godine i da veliki broj radnika prima dohotke niže od zagarantovane zarade, koja iznosi 17.000 dinara.

On je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan Kolektivni ugovor u socijalnoj zaštiti, jer, kako je kazao, novi zakon o socijalnoj zaštiti, koji uskoro treba da bude usvojen, ne može se primenjivati bez postojanja takvog ugovora.

Predsednik Sindikata Telekom Srbija Miroslav Joksimović rekao je da treba staviti moratorijum na prodaju Telekoma, do 2013. godine.

"U ovom trenutku ne treba prodavati Telekom", ponovio je Joksmović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.