Izvor: Blic, 02.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat zatražio smenu glavne urednice "Politike"

Sindikat novinara lista "Politika" zatražio je danas smenu glavne i odgovorne urednice Ljiljane Smajlović, kao i kompletnog menadžerskog tima na čelu sa generalnim direktorom Srđanom Janićijevićem.



U saopštenju Izvršnog odbora sindikata navodi se je smena zatražena zbog toga što Smajlovićeva, za koju se navodi da je dovedena spolja i mimo želja redakcije, stalno zapošljava "sebi bliske i nekompetentne ljude" i ne želi da se osloni na zatečeni sastav. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Niko od nas nije protiv osvežavanja redakcije, ali unošenje omraza i rušenje sistema vrednosti koji u 'Politici' postoje decenijama parališe rad i preti ozbiljnim raskolom", navodi se u pismu.

Dodaje se da su zaposleni u više navrata pokušavali da menadžment kuće upozore na konstantno pogoršanje opšte situacije ali da su predlozi ignorisani ili su nuđenja neprihvatljiva rešenja.

"Istovremeno, list provladine tradicije pretvara se u propartijsko glasilo. Smatramo da je to pogubno i za delove vlasti i za novinu. Rezultat je gubitak ugleda i pad tiraža", navodi sindikat.

Takođe se navodi da menadžment nije u potpunosti ispunio svoje finansijske obaveze prema zaposlenima.

Pismo je dostavljeno Skupštini Srbije, predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici, predsednicima poslaničkih klubova, Upravnom odboru "Politike" i novinarskim udruženjima.

Saopštenje se potpisali novinari Slobodan Samardžija, Dušica Pavićević, Marko Lakić, Boško Jakšić, Ljubodrag Stojadinović, Zoran Anastasijević, Novica Kocić, Milan Janković i Ivan Cvetković.

Smajlović: Nema zvaničnog zahteva za moju smenu

Glavna urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović rekla je danas agenciji Beta da nijedan od četiri sindikata te kuće nije zvanično zatražio njenu smenu i da će se o tome izjasniti tek nakon što čuje zvaničan stav sindikata.

"Ja neću da reagujem na optužbe jer prvo želim da utvrdim da li je to stav sindikata i da li sindikat želi da taj stav javno iznese poslovodstvu. Razgovaraćemo sa stvarnim ljudima a ne internet adresama", rekla je Smajlovićeva agenciji Beta.

Ljiljana Smajlović je rekla da je u petak videla pismo u kojem se iznose neke optužbe protiv nje ali da je u razgovoru sa predstavnicima sindikata konstatovala da to nije zvanično pismo i da ono nije namenjeno javnosti.

"Pojavilo se neko pismo pre dva dana za koje su nam u jednom od četiri sindikata, koji se tu pominjao, rekli da to nije njihovo pismo već da neki ljudi žele da to nametnu kao dokument sindikata", rekla je ona.

Glavna i odgovorna urednica "Politike" je dodala da postoji procedura koju sindikat treba da poštuje i da svoje zahteve prvo dostavi poslovodstvu a ne da ih šalje sa lažnih internet adresa u druge redakcije.

Pismo sa zahtevom za smenu glavne urednice "Politike" dostavljeno je i na adrese najvisih republičkih institucija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.