Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat demantovao navode MDRI

Beograd -- Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti demantovao navode MDRI o kršenju ljudskih prava u ustanovama socijalne zaštite.

"Pojedinačni slučajevi vezivanja osoba u tim ustanovama ne mogu biti generalni reper za situaciju u ustanovama socijalne zaštite", navodi se u saopštenju tog sindikata. Prema njihovom mišljenju, organizacija MDRI je trebalo da upozna javnost sa vrstom bolesti osoba čije je snimke pokazala, kao i kako se ta bolest manifestuje u pojedinim trenucima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predstavnici Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti kažu da stvaran problem predstavlja nerazumevanje predstavnika Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Ministarstva zdravlja o uslovima i nagrađivanju zaposlenih u tim ustanovama.

Oni izražavaju nezadovljstvo što ih ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić u poslednjih šest meseci nije ni jednom primio, kao i što je moralo "ovako nešto" da se desi da bi se povećale plate zaposlenih u tim ustanovama.

Predsednik Sindikata zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite Srbije Veselin Mujović izjavio je da će taj sindikat radikalizovati štrajk započet protekle nedelje zbog toga što se Vlada Srbije oglušila o njihov zahtev za povećanje zarada.

"Mi nismo hteli zbog događaja vezanih za Izveštaj međunarodne komisije i medijske kampanje o navodnom zlostavljanju pacijenata u ustanovama za zbrinjavanje, da radikalizujemo naše proteste, ali ćemo u sredu odlučiti kako ćemo dalje nastaviti štrajk", rekao je Mujović.

On je rekao da je osnovni razlog za proglašenje štrajka nezadovoljstvo zaradama zdravstvenih radnika koje su 20 odsto niže u odnosu na zarade ostalih zdravstvenih radnika u Srbiji, ali da zaposleni ne štrajkuju isključivo zbog plata.

Manter: Izveštaj MDRI kao putokaz

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter izjavio je danas da se u izveštaju MDRI navodi niz pozitivnih stvari u sistemu u Srbiji, ali iznosi i ozbiljna zabrinutost, što bi Srbija trebalo da iskoristi kao putokaz za bolji rad u toj oblasti.

"U izveštaju se hvali rad zaposlenih u čitavoj Srbiji i nabraja čitav niz organizacija koje pomažu u ovom domenu. Hvali se zakonodavstvo i politika Vlade Srbije koji garantuju zaštitu ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije. Pored toga, iznosi se i ozbiljna zabrinutost i naš je stav da bi Vlada Srbije trebalo da ga iskoristi kako bi poboljšala rad svojih institucija", rekao je američki ambasador novinarima.

"Uveren sam da će ovo pitanje biti razmatrano i rešeno u Srbiji", dodao je Manter posle sastanka sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem posvećenom prošlonedeljnom izveštaju nevladine organizacije MDRI "Mučenje kao lečenje: segregacija i zloupotreba dece i odraslih sa posebnim potrebama u Srbiji".

Ljajić je rekao da su "deca bez roditeljskog staranja, ometena u razvoju, sa posebnim potrebama i duševno obolele osobe apsolutni prioritet Ministarstva rada i socijalne politike".

On je ukazao da neke od ustanova koje se bave ovim poslovima moraju biti transformisane, a druge ukinute, i da na kraju transformacije usluge koje one budu pružale moraju biti "u rangu međunarodnih standarda u ovoj oblasti".

"Uveren sam da ćemo iz ove situacije nakon objavljivanja izveštaja izaći tako da će nivo usluga u našim ustanovama biti poboljšan", rekao je ministar rada i socijalne politike, dodajući da će nastaviti sa obilaskom ovih institucija.

"Mi nemamo ni razloga, ni potreba, bilo šta da skrivamo, niti da ikome bilo šta dokazujemo. Naš je cilj da dođemo do pune istine i da nam to koristi u daljoj reformi sistema socijalne zaštite", rekao je Ljajić.

NVO: Transformisati ustanove

Koalicija protiv diskriminacije i grupa koju čine nevladine organizacije i udruženja zatražili su od predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice i resornih ministara da pokažu jasno opredeljenje za transformacijom psihijatrijskih i ustanova socijalne zaštite.

U otvorenom pismu upućenom Koštunici, potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću i ministrima Rasimu Ljajiću i Tomici Milosavljeviću, navodi se da je izveštaj MDRI duboko potresao i uznemirio domaću i međunarodnu javnost.

"Izveštaj prepoznaje i opredeljenost i napore Srbije da radi na društvenoj integraciji u skladu sa međunarodnim konceptom zaštite ljudskih prava, naročito usvajanjem Strategije razvoja socijalne zaštite i Strategije razvoja zaštite mentalnog zdravlja", dodaje se u saopštenju.

Koalicija je zatražila usvajanje Zakona o zaštitniku prava deteta, Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o deci i Zakona o zaštiti prava mentalno obolelih osoba u psihijatrijskim ustanovama.

"Zahtevamo da Vlada Srbije ne negira kršenje ljudskih prava, već da pokaže jasno opredeljenje da radi na transformaciji psihijatrijskih i ustanova socijalne zaštite i da će sprovesti kvalitetnu edukaciju zaposlenih u skladu sa međunarodnim principima zaštite ljudskih prava", precizira se u saopštenju.

Vlada Srbije trebalo bi da omogući nevladinim organizacijama stalan pristup u institucije u cilju obavljanja nenajavljenog i nezavisnog stručnog nadzora, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.