Sindikat avio-mehaničara Er Srbija Tehnike: Netačne tvrdnje naših anonimnih kolega o ugroženoj bezbednosti aviona Er Srbije

Izvor: TangoSix.rs, 23.Feb.2024, 11:55

Sindikat avio-mehaničara Er Srbija Tehnike: Netačne tvrdnje naših anonimnih kolega o ugroženoj bezbednosti aviona Er Srbije

Nakon teksta na sajtu N1 koji je citirao izjave anonimnih avio-mehaničara Er Srbija Tehnike u kojem se oni žale na privatnu kompaniju Avio Star, usledila je i reakcija Samostalnog sindikata avio-mehaničara Srbije (SSAMS), posebno na deo tvrdnji njihovih anonimnih kolega da je u Er Srbija Tehnici upitan i kvalitet radova odnosno da je bezbednost letenja ugrožena.
N1 je objavio odgovor SSAMS, jedinog sindikata koji okuplja zaposlene u Er Srbija Tehnici koji su naveli da „nije >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << tačan nijedan navod iz teksta u kojima se SSAMS pominje, ali ni druge tvrdnje koje su iznete u tekstu“.
– SSAMS čine zaposleni u Er Srbija Tehnici i ima stalni dijalog sa rukovodstvom kompanije u cilju daljeg unapređivanja statusa zaposlenih u jednoj od vitalnih oblasti za kompaniju. Taj dijalog je tokom prethodnog perioda, a pogotovo u prošloj godini, dao značajne rezultate u smislu zadržavanja postojećih zaposlenih kroz poboljšavanje uslova rada, ali i pojačavanja tima u vrlo otežanim okolnostima na tržištu, u skladu sa realnim mogućnostima.
Želimo takođe da najoštrije osudimo neistinite i tendenciozne tvrdnje koje su iznete. Posebno oštro osuđujemo tvrdnje kojima se želi da dovede u sumnju bezbednost kompanije za koju radimo i za koju u potpunosti garantujemo. Ovim putem podsećamo da je avio-saobraćaj najbezbedniji vid saobraćaja, a avio-industrija jedna od najkompleksnije regulisanih oblasti, kao i da je rad naše kao i svake druge avio-kompanije pod neprekidnim nadzorom velikog broja domaćih i međunarodnih regulatornih tela. – stoji u odgovoru SSAMS koji je N1 objavio.
Igrom slučaja, rad avio-mehaničara statistički (globalno i u Srbiji), zbog njihovog kvaliteta, najmanje negativno utiče na bezbednost letenja / Foto: Duštan Atlagić, Tango Six Kada se bezbednost letenja zloupotrebi Optužbe anonimnih avio-mehaničara Er Srbije i naknadni odgovor Avio Stara i SSAMS interesantni su zbog jednog interesantnog fenomena u srpskom vazduhoplovno-sindikalnom pokretu. Radi se o korišćenju tvrdnje da je „bezbednost letenja ugrožena“ nakon iznetih problema u odnosu između poslodavaca i zaposlenih.
Umesto da se fokusiraju na saopštenja i aktivnosti u kojima ilustruju isključivo odnos na koji se žale (plate, uslove rada) sindikati ili grupe zaposlenih koji zovu medije obavezno na kraju začine sa „…i zbog svega ovoga ugrožena je bezbednost letenja“.
Ukoliko tu blanko tvrdnju koja služi za dodatnu dramatizaciju posmatramo isključivo iz ugla logike, ne čak ni struke, dolazimo do zaključka da ste upravo izgovorili mediju da je bezbednost letenja ugrožena a da vi kao zaposleni koji radite na istim tim procesima niste to ugrožavanje bezbednosti prijavili nadležnom nezavisnom regulatornom telu. Dakle pustili ste da neko (iz kog god razloga) ugrozi bezbednost letenja, ništa po tom pitanju niste uradili, postali ste indirektno saučesnik i tek ste naknadno to pomenuli kao deo medijskog izveštaja za koji ste dali izjave.
Poslednjih godina bilo je dosta ovakvih istupa i tvrdnje su se, naravno, pokazale kao netačne. Ništa se nebezbedno nije dogodilo do prošle nedelje kada je zabeleženo najveće ugrožavanje bezbednosti u modernoj istoriji srpskog avio-saobraćaja i, najverovatnije, se dogodilo zbog neobjašnjive ljudske greške ljudi koji i ne rade u domaćim vazduhoplovnim firmama.
Mala plata, pritisak poslodavca, loši uslovi rada i druga zlostavljanja od strane matične firme su dovoljno dramatični faktori na koje možete upozoravati. Bezbednost letenja je nešto što nećete, i tako loše plaćeni ili tretirani, ugroziti nikada jer ste pre svega profesionalci.
Da ne pominjem da rad avio-mehaničara statistički gledano (globalno i u Srbiji) zbog kvaliteta i profesionalizma, najmanje negativno utiče na bezbednost letenja.
The post Sindikat avio-mehaničara Er Srbija Tehnike: Netačne tvrdnje naših anonimnih kolega o ugroženoj bezbednosti aviona Er Srbije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.