Sin reis-ul-uleme Zilkića izbačen iz medrese

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sin reis-ul-uleme Zilkića izbačen iz medrese

Novi Pazar – Juče ujutro, pola sata pre uobičajenog vremena, uprava medrese (srednje verske škole internatskog tipa) probudila je šestoricu učenika. Njima je direktor škole Nedžad Hasanović rekao da do daljnjeg ne dolaze. Jedan od njih je i Kadir Zilkić, učenik drugog razreda, sin novoimenovanog reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića.

– Direktor mi je rekao da ću ponovo moći u školu kada moj otac povuče svoj potpis, a zna se kakav – rekao je Kadir >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na konferenciji za novinare u prostorijama Rijaseta Islamske zajednice Srbije u Novom Pazaru.

Slično je prošao i Ensar Jusufović, takođe učenik trećeg razreda. Njegov otac je imam u jednoj sjeničkoj džamiji i potpisnik je zahteva za smenu muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i za osnivanje rijaseta Islamske zajednice Srbije sa Ademom Zilkićem na čelu. I sin tutinskog imama Nusreta Gustinca je na spisku udaljenih.

– To pokazuje da smo bili u pravu i da u Islamskoj zajednici u Srbiji pod vođstvom Zukorlića mnogo toga ne valja – rekao je Gustinac. On kaže da se mnogi već javljaju da šestorici mladića omoguće da nastave školovanje na drugom mestu.

Direktor medrese "Gazi Isa-beg" Nedžad Hasanović koji je lojalan Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji i muftiji Zukorliću, međutim, kaže da učenici nisu isključeni iz škole, već samo udaljeni iz bezbednosnih razloga.

– Zbog poznatih događaja u Islamskoj zajednici nismo bili sigurni da te momke možemo da sačuvamo, jer medresa ima 116 učenika. Ta šestorica mladića nailaze na otpor i provokacije kod svojih vršnjaka zbog postupaka njihovih očeva. Kad njihovi očevi povuku svoje potpise i vrate se u legalne okvire i institucije Islamske zajednice u Srbiji i deca mogu ponovo u školu – kazao je Hasanović. On dodaje da će deca moći ponovo u školu i ako se situacija na bilo koji drugi način smiri da za učenike bude bezbedno.

Šef kabineta reis-ul-uleme Adema Zilkića Jakub Leković je saopštio da su o ovom postupku uprave medrese obaveštena i ministarstva prosvete, vera i unutrašnjih poslova Srbije.

Sukob između dve islamske zajednice od kojih obe tvrde da su jedino legalne i dalje se nastavlja. I juče su vernici naklonjeni reis-ul-ulemi Zilkiću molitve klanjali na ulici ispred Altun-alem džamije u Novom Pazaru. Imam ove džamije i novoizabrani muftija sandžački Hasib Suljović kaže da će vernici nastaviti sa molitvama na ulici dok ne budu ponovo mogli da uđu u džamiju.

Na vratima ove bogomolje piše da džamija zbog renoviranja neće biti u upotrebi i da se vernici za obavljanje verskih obreda upućuju u susednu džamiju. Predsednik Medžlisa (Odbor za Novi Pazar) Sead Šaćirović koji pripada Zukorlićevoj struji kaže da se radovi obavljaju legalno, a iz Zilkićevog okruženja tvrde suprotno. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je naložio da se radovi u ovoj džamiji obustave, jer je dokumentacija nepotpuna.

Altun-alem džamija se nalazi u prometnoj Prvomajskoj ulici u Novom Pazaru. Kada se vernici okupe na molitve na ulici saobraćaj se ovom ulicom obustavlja.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.