Izvor: B92, 25.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurnost sudija pod lupom

Beograd -- Poslednjih nekoliko dana traju polemike o bezbednosti sudija i tužilaca.

Zgrada u kojoj se, između ostalog, sudi i za ratne zločine, maksimalno je obezbeđena, ali to nije dovoljno da se sudije tog suda osećaju bezbedno. Dvoje sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, kojima je nedavno prećeno, dobilo je posebne mere obezbeđenja posle saznanja da su im životi ugroženi, navodi beogradska štampa.

Ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je da je o pretnjama saznao iz novina i napominje da je zaštita sudija u nadležnosti MUP. Međutim, Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije kaže da zaštita pravosudnih funkcionera nije adekvatno regulisana zakonom.

"Poznati su slučajevi da su sudije napadane i da su, nažalost, gubile živote. Da li je pre toga bilo nekih pretnji, koje bi ukazivale da će do nečega takvog doći, meni nije poznato. U svakom slučaju, možda bi trebalo razmisliti o zakonskom uređenju te oblasti, na način koji će zaista pružiti sigurnost svim sudijama, a posebno sudijama Posebnog odeljenja ili sudijama koje sude za organizovani kriminal", kaže on.

Po zakonu, predsednik suda može da zahteva posebnu zaštitu za sudije, porotnike, tužioce, zamenike tužilaca i članove njihovih porodica. Međutim, zgrade sudova u Srbiji nisu posebno obezbeđene kao zgrada Specijalnog suda, pa ni beogradska Palata pravde u kojoj se sudi za najteža krivična dela, koja ima samo fizičko obezbeđenje, ali ne i video-nadzor.

U svetu, zgrade sudova se projektuju tako da omogućavaju maksimalnu bezbednost svih učesnika u postupku. U SAD, maršalska služba obezbeđuje sudije u zgradi suda, a ako je potrebno, i u njihovim domovima, a zgrada Federalnog suda u Bostonu projektovana je tako da liftovi ne staju na spratovima na kojima se nalaze kabineti sudija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.