Izvor: B92, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna kuća i u Zrenjaninu

Zrenjanin -- Bojan Pajtić i Veran Matić potpisali su ugovor o donaciji pet miliona dinara za izgradnju Sigurne kuće u Zrenjaninu.

Ugovorom, koji s potpisali predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, obezbeđena su sredstva za početak izgradnje Sigurne kuće, a sama izgradnja počeće za oko mesec dana, nakon što se pribave potrebne dozvole. Ovim, projekat izgradnje sigurnih kuća ulazi u fazu širenja i van Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno prelazi na nacionalni nivo.

"Naš osnovni motiv bio je da podignemo svest o problemu vezanom za nasilje u porodici na nacionalni nivo. Mislimo da je to zaista veliki problem. Samim tim smo očekivali da ćemo podstaći i druge da razmišljaju na sličan način kao mi, i nešto učine. Mislimo da će se od samog projekta napraviti neka vrsta lavine. Zaista, evo uspeli smo da nešto uradimo", kaže predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Sa problemom nasilja u porodici ne može se izboriti samo jedna institucija, već je potrebno da se u rešavanje tog problema uključi što veći broj preduzeća i nevladinih organizacija, ali i državni organi. Ovu potrebu prepoznala je i pokrajinska administracija, te je dogovoreno da saradnja između Fonda B92 i pokrajinske vlasti bude nastavljena:

"Želimo da obezbedimo sredstva ne samo za ovu kuću, već i za sigurne kuće širom Vojvodine, da premrežimo Vojvodinu u onoj meri da svakoj žrtvi omogućimo utočište, a u tom smislu i preventivno delujemo na nasilnike, jer će dvaput razmisliti da li će pribeći nasilju ukoliko žrtva zaista ima mesta gde da se skloni, a i način da nastavi svoju egzistenciju i život u kvalitetnijem smislu", kaže Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

Zrenjaninska Sigurna kuća treba da bude završena do kraja godine, dok će dve sigurne kuće koje se grade u Beogradu već od septembra pružiti utočište žrtvama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.