Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna kuća i u Zrenjaninu

Zrenjanin -- Projekat B92 za izgradnju sigurnih kuća za žrtve porodičnog nasilja uspešno se širi, ovog puta na Zrenjanin.

Posle dva skloništa koja se grade u Beogradu, još jedna sigurna kuća, kapaciteta 20 ležajeva, biće izgrađena u Zrenjaninu. Ugovor o tome danas su potpisali predsednik Skupštine opštine Zrenjanin Goran Knežević, pokrajinska sekretarka za rad Snežana Lakićević-Stojačić, direktorka zrenjaninskog Centra za socijalni rad Vesna Stankov i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Značaj ugovora je u tome što se prvi put jedna državna institucija sistemski uključila u rešavanje problema porodičnog nasilja.

Sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova već je predvideo pet miliona dinara u budžetu Vojvodine za rad sigurne kuće u Zrenjaninu.

Snežana Lakićević-Stojačić, koja je na čelu tog sekretarijata, nada se da će već od sledeće godine sigurna kuća biti redovna stavka u budžetu Skupštine Vojvodine.

"Tek na taj način, kroz sistemsku edukaciju kadrova koji će raditi u sigurnoj kući, ali i kroz obezbeđivanje sredstava za njeno nesmetano funkcionisanje, može se zaista pristupiti ozbiljnom rešavanju ovog problema", kaže ona.

Pored građana i medija, u akciju koju je pokrenuo Fond B92, uključila su se i brojna preduzeća, institucije i pojedinci.

Jedan poznati biznismen, koji želi da ostane anoniman, sam se prijavio da pomaže organizaciji koja se bavi pružanjem pomoći žrtvama, a neka preduzeća počela su da zapošljavaju žrtve nasilja i da im pomažu u osposobljavanju za samostalni život, navodi predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

"Sada imamo ovu situaciju, u kojoj pokrajinska vlada i lokalna samouprava u Zrenjaninu ulaze sa svojim Centrom za socijalni rad, i to je fantastična vest za sve nas. Ovo je pelcer koji bi trebalo da preuzmu i druge lokalne samouprave jer ovaj problem mora da se rešava na lokalnom nivou i uz saradnju različitih institucija", rekao je on.

Sigurna kuća u Zrenjaninu pružaće pomoć žrtvama porodičnog nasilja iz celog zrenjaninskog okruga, a s radom bi trebalo da počne krajem ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.