Sezonski poslovi, radnici uglavnom bez ugovora

Izvor: RTS, 26.Jun.2016, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezonski poslovi, radnici uglavnom bez ugovora

Svake godine u ovo vreme, smanji se broj nezaposlenih usled njihovog povremenog agažovanja na sezonskim poslovima. Procenjuje se da 130.000 ljudi radi sezonske poslove. Mladima u traženju posla najviše pomažu omladinske i studentske zadruge. One i garantuju da će se poslodavac pridržavati dogovora.
Preko omladinske zadruge rade i iskusniji, ali i sezonci kojima će ovogodišnja zarada biti prvi džeparac. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Oni koji žele da rade, kažu, ne biraju previše.

Ponuda poslova je raznovrsna a zarada različita. Od poslova za dnevnicu poput deljenja letaka, do težih poslova kakve su selidbe ili pranje vozova.
Breda Milić iz Omladinske zadruge Bulevara rekla je da devojke intenzivno traže poslove na promocijama – one su relativno dobro plaćene, 200 dinara po satu.
"Odmah iza njih su kol-centri i tu vam je zarada od 20.000 pa ide i do 70.000", navela je Milićeva.
Zakonski, angažovanje na sezonskim poslovima regulisano je ugovorima na određeno vreme i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, kojim su zaštićene obe strane.
"Možemo da garantujemo da ćemo obezbediti dovoljan broj radnika i da će posao završiti, a ono što mi ne možemo da garantujemo u nekim slučajevima, to je da će posao biti naplaćen, u tom slučaju idemo na avansnu uplatu", istakla je Milićeva.
Dragana Šabić iz Udruženja za turizam i ugostiteljstvo PKS-a kaže da bez obzira na to što sve to ide prema omladinsim zadrugama uvek postoji neki manevarski prostor da mogu da angažuju takve radnike, ukoliko oni nisu neposredno izloženi javnosti, ukoliko rade u kuhinji, hotelima.
Svake sezone Inspektori rada proveravaju prvenstveno gradilišta, ugostiteljske objekte i plantaže.
Direktor Inspekcija rada Bojan Jocić rekao je da nijedan od 34 radnika na jednoj plantaži u okolini Bačke Palanke nije bio prijavljen.
"Dosta tih sezonskih poslova je na jedan vrlo kratak rok, na jedan, tri, pet dana. Poslodavci to vide kao problem i njima je to prevelika administracija da potpisuju ugovore i praktično tim sezonskim radnicima nude uzmi ili ostavi da rade neprijavljeni", objašnjava Jocić.
Zakon o sezonskom radu, koji se najavljuje, trebalo bi da olakša proceduru prilikom angažovanja radnika. Uvodi se i sistem vaučera. Poslodavci će njihovom kupovinom plaćati doprinose za obavezno socijalno osiguranje, a potom će ih radnici predavati PIO fondu, radi upisa staža.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.