Šest kineskih modela za FAP

Izvor: Politika, 12.Mar.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest kineskih modela za FAP

„Dong feng” planira da do kraja godine počne sklapanje vozila u Priboju, a jedan model već putuje brodom ka Srbiji

Priboj – Kamioni kompanije „Dong feng" iz Kine, evropskog izgleda i sa „evro 5” motorima, verovatno će krajem godine početi da se sklapaju u pribojskom FAP-u i prodaju na tržištima jugoistočne Evrope. Predviđena je isporuka šest različitih modela kamiona iz te firme u Priboj, od kojih prvi model, kao dokaz ozbiljne kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zainteresovanosti za ovaj posao, već putuje brodom ka Srbiji. Poslednjih meseci traju intenzivni razgovori predstavnika „Dong fenga" i FAP-a o poslovno-tehničkoj saradnji, prema Akcionom planu na koji su saglasnost dali Ministarstvo ekonomije i ministar Mlađan Dinkić.

Ovo nam je u razgovoru za „Politiku" potvrdio mr Mirko Stojović, generalni direktor pribojske „FAP korporacije".

– Tri različite kineske delegacije u poslednje vreme boravile su u FAP-u. Te timove činili su predstavnici rukovodstva kompanije „Dong feng", koja godišnje proizvodi 1.300.000 vozila od čega 300.000 kamiona, i stručnjaci za različite oblasti. Razgovora se o isporuci šest tipova njihovih kamiona čije bi sklapanje počelo u Priboju u poslednjem kvartalu ove godine, po principu CKD montaže. Istovremeno, oni počinju ispitivanje i tržišta na kojima su vozila FAP-a tradicionalno prisutna: tržište jugoistočne Evrope, Rusije, arapskih i afričkih zemalja, kako bi tih šest modela tu ponudili – obelodanjuje suštinu razgovora Mirko Stojović.

Na pitanje kakvog su kvaliteta kineski modeli kamiona, da li su na nivou evropskih i onih kakve pribojska firma pravi, direktor FAP-a odgovara:

– Prema razmenjenim podacima, Kinezi su obećali da će moći da proizvode ove tipove vozila sa „evro 5” motorima koji će zadovoljiti evropske propise, što je i uslov plasmana na evropsko tržište. Radiće ih po ugledu na engleske „kamins" motore. I kabine kamiona „Dong fenga", na osnovu uvida u prospektni materijal, dizajnirane su po ugledu na evropska teretna vozila, u duhu savremenih rešenja proizvođača iz Evrope.

Prema Stojovićevim rečima, sadašnje stanje u FAP-u nije prepreka za Kineze da uđu u ovaj posao, ono zadovoljava njihove početne potrebe. O mogućoj godišnjoj proizvodnji i investicionim ulaganjima u obnavljanje opreme tek će biti reči, mada u razgovorima predstavnici „Dong fenga" pominju količinu od nekoliko hiljada kamiona koji bi se u Priboju sklapali. Naravno, valja sve to precizno utvrditi, a Kinezi su upravo dostavili i predlog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, na tridesetak strana (prevođenje je u toku), i to na osnovu Akcionog plana usaglašenog s Ministarstvom ekonomije. Krajem meseca, na Sajam kamiona u Beogradu dolazi i zamenik generalnog direktora „Dong fenga", pa će tada biti detaljnijeg usaglašavanja.

– Stvari, dakle, idu svojim tokom i mi se nadamo pozitivnom ishodu. A upravo je ova poslovno-tehnička saradnja preduslov za razgovore o privatizaciji FAP-a – napominje Mirko Stojović.

Inače, čitav Priboj, odavno osiromašen, jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji otkako je FAP još u doba sankcija posrnuo, jedinu šansu za boljitak vidi u dobroj privatizaciji svoje najveće fabrike. U FAP-u je trenutno zaposleno oko 1.600 radnika, a od tog broja za odlazak iz firme po još jednom u nizu socijalnih programa ovih dana se dobrovoljno prijavilo 250 ljudi.

– Mi u FAP-u želimo da što pre dođe do pozitivnog ishoda razgovora sa kompanijom iz Kine, da se privatizacija brzo obavi. Vremena za čekanje više nema – sumira direktor Mirko Stojović.

Branko Pejović

[objavljeno: 13/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.