Šest godina od ubistva dece u Goraždevcu

Izvor: S media, 12.Avg.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest godina od ubistva dece u Goraždevcu

Teroristički napad na decu koji je počinjen pre šest godina u Goraždevcu, etnički je motivisan zločin kakav se nije dogodio u novije doba nigde u Evropi, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

On je sa žaljenjem konstatovao da je istraga o ubistvu dva dečaka i ranjavanju četvoro mladih 13. avgusta 2003. na obalama reke Bistrice u Goraždevcu kod Peći i danas "na polaznoj tački".

Ivanović je podsetio da su istragu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vodile nadležne kosovske (albanske) institucije, UNMIK policija i pravosudje, a od samog početka su u istragu bili uključeni i stručnjaci Kfora.

Prošle godine je formirana radna grupa da ponovo ispita sve dokaze, ali, uprkos tome i insistiranju Ministarstva za KiM na rasvetljavanju zločina i kažnjavanju krivaca, "istraga nije dala nikakve rezultate", rekao je Ivanović, povodom masakra u Goraždevcu.

Ivanović je naveo da su predstavnici Vlade Srbije u prvim razgovorima sa zvaničnicima Euleksa tražili da zločini nad Srbima budu rasvetljeni i posebno ukazali koliko je važno da što pre budu otkriveni počinioci četiri najveća zločina, medju kojima je i zločin u Goraždevcu.

"Upravo rešenje zločina u Goraždevcu smatramo veoma važnim, praktično i simbolički, jer bi to moglo da znači prekretnicu u odnosu medjunarodnih misija prema zločinima izvršenim na etničkoj osnovi", objasnio je Ivanović.

"Za nas nema dileme da je ovaj zločin protiv dece etnički motivisan zločin, a ubistvo dece je apsolutno neprihvatljivo", rekao je on i naglasio da "nigde u Evropi u novije doba nismo imali takve zločine".

"Važno je istaći da je zločin u Goraždevcu počinjen u prisustvu 40.000 medjunarodnih vojnika i policajaca, koliko je tada bilo na KiM, i zato apsolutno ne prihvatamo nikakav izgovor", kazao je Ivanović.

"Rasvetljavanje zločina nad srpskim civilima je ozbiljan test za Euleks - ili će se uhvatiti u koštac sa ovim zločinama i započeti njihovo rešavanje ili jednostavno mora da prizna da je neuspešan", smatra državni sekretar za KiM.

"Dosad nemamo iz Euleksa nikakvu informaciju koja ukazuje da su započeli istražne radnje", rekao je on i naveo da postoje indicije, ali nema čvrstih dokaza o tome ko su ubice srpske dece.

Ivanović je podsetio da se zločin dogodio u podne, usred bela dana na obali reke, a počinilac je morao, bežeći nazad, da prodje kroz dva albanska sela, pa je "prosto nemoguće da ubicu pritom niko nije video" i da "sigurno postoji zavera ćutanja medju Albancima".

"Zato medjunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na predstavnike lokalnih kosovskih institucija i traži da direktno saradjuju i javno pozovu sunarodnike da svedoče, jer sve dok zločin u Goraždevcu ne bude razrešen, naše nepoverenje će samo rasti", rekao je Ivanović.

"Medjunarodna zajednica mora da shvati da mira i stabilnosti sigurno neće biti ukoliko Srbi i dalje budu legitimna meta za ostvarivanje nekih političkih ili materijalnih ciljeva. Ako Albanac može da ubije Srbina i ostane nekažnjen, mislim da ovo društvo ne ide u pravom pravcu", istakao je Ivanović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.