Šest godina čekaju vlasnika

Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest godina čekaju vlasnika

BANJA KOVILJAČA - Hotelsko-turističko preduzeće „Banja Koviljača" ušlo je u proces privatizacije u aprilu 2002. ali do danas za ovu firmu nije zakazana nijedna aukcija, po čemu su verovatno neslavni rekorderi u Srbiji. Osim toga, iako je država, preko Agencije za privatizaciju, pokrenula proces promene vlasništva u HTP-u, upravo je država istom preduzeću kasnije osporila vlasništvo nad objektima koji funkcionišu u okviru njega.

Zbog toga je HTP podnelo tužbu Opštinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudu u Loznici protiv Republike Srbije radi rešavanja imovinsko-pravnih odnosa.

- Država nam osporava da je to naše, a sporno je i zemljište ispod objekata, - kaže Mladen Milutinović, direktor HTP „Banja Koviljača", i podseća da se ovo preduzeće još pre šest godina obratilo Agenciji za privatizaciju sa zahtevom da se odredi konsultantska kuća za procenu vrednosti.

- Agencija je to i učinila, konsultantnska kuća je obavila procenu, ali verifikacija procene društvenog kapitala nije obavljena zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa svih objekata u okviru HTP-a. Konsultant je kasnije uradio još jednu procenu, ali ona opet nije verifikovana, zbog nesuglasica oko toga čija je imovina - objašnjava Milutinović.

On podseća da je HTP „Banja Koviljača" prošlo kroz silne transformacije i da se zbog toga postavlja pitanje kontinuiteta. Milutinović navodi da je HTP sedamdesetih godina prošlog veka ulazilo u „Ineks", a sredinom osamdesetih u „Drina - Jadar".

- Tada radnike niko nije pitao hoće li oni ulaziti u te firme, a niko ih kasnije nije pitao ni da li će iz njih izaći. Sada se postavljaju pitanja čija je imovina, šta naše preduzeće ima od objekata i ko je pravni sledbenik - kaže Milutinović

Prema njegovim rečima, procenjena vrednost HTP-a je između četiri i po i pet miliona evra, ali su za dovođenje objekata ovog preduzeća na elitni nivo potrebna ulaganja između tri i pet miliona evra. Milutinović ističe da sredstva za renoviranje objekata HTP-a ne može da obezbedi iz sopstvenog profita, dok su sredstva iz kreditnih linija i NIP-a nedostupna zbog postupka privatizacije. HTP je nedavno, ipak, uspeo da adaptira smeštajni deo u hotelu „Podrinje", tako da njegovi gosti nisu uskraćeni za prijatan boravak.

- Ovo je poslednja godina privatizacije i uzdamo se u obećanje da ne možemo otići u stečaj dok bar jednom ne budemo ponuđeni na aukcijsku prodaju. Bio bi greh da se ovo preduzeće bar jednom ne nađe na aukciji, jer za njega ima dosta kupaca kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva - navodi Milutinović.

Objekti u sastavu „Banje Koviljače"

U okviru HTP „Banja Koviljača" funkcionišu hotel „Podrinje", odmaralište „Gučevo", velelepni banjski dvorac „Kursalon" i mlečni restoran. U sastavu HTP-a su i objekti koji su trenutno van funkcije - vile „Bosna" i „Koviljača", hotel „Beograd" i auto-kampovi na Drini i na Gučevu. Hotel „Podrinje" ima stalan kapacitet od 170 ležajeva. Pun pansion u dvokrevetnoj sobi košta 1.800 dinara. Isti aranžman u odmaralištu „Gučevo", kapaciteta 200 kreveta, staje 1.400 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.