Septembar deset stepeni hladniji od proseka

Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Septembar deset stepeni hladniji od proseka

Oblačno i vlažno vreme zadržaće se i ove nedelje, s tim što će se živa u termometru popeti za pet stepeni. Meteorolozi najavljuju da će maksimalna teperatura iznositi do 18 stepeni Celzijusa. Ovako hladno vreme najviše problema zadaje kardiovaskularnim bolesnicima i astmatičarima, pa zato lekari apeluju da oni posebno povedu računa o zdravlju.



Do petka, 26. septembra, u Srbiji će biti promenljivo oblačno i ponegde s kratkotrajnim pljuskovima. Dnevne temperature >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će porasti i možemo očekivati da će biti i do 18 stepeni Celzijusa. Pravo jesenje vreme možemo očekivati već od subote, 27. septembra, kada će biti pretežno sunčano i još toplije, s maksimalnom temperaturom od 20 do 22 stepena Celzijusa. Ovakvo vreme potrajaće sve do kraja meseca. Početak oktobra, takođe, biće topao i suv, primeren kalendaru, s maksimalnim temperaturama od 20 do 22 stepena Celzijusa.

- U septembru brzo pada temperatura i uobičajeno je da na početku meseca temperatura dostigne 25 stepeni, a na kraju do 22 stepena Celzijusa. Međutim, ove godine je 10 stepeni hladnije od dugogodišnjih prosečnih vrednosti - kaže Nedeljko Todorović, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Bol u grudima i anginozni napadi simptomi su s kojima se bore kardiovaskularni bolesnici i hipertoničari, a sve zbog ovako hladnog vremena. Ni astmatičarima nije lako jer zbog visoke vlažnosti vazduha često ostaju bez daha, i to u ranim jutarnjim satima.

Zbog toga, dr Nada Macura, lekar u Hitnoj pomoći, savetuje svim hroničnim bolesnicima umerenu fizičku aktivnost i više odmora. Ishrana treba da bude što raznovrsnija, ali nikako masna, a unos soli treba da bude ograničen.

Sneg na Kopaoniku

U planinskim predelima, iznad 1.500 metara nadmorske visine, padao je sneg. Zabeleli su i vrhovi Kopaonika, a procenjuje se da je snežni pokrivač dostigao oko dva do tri cenimetara. Meteorolozi kažu da je prvi sneg uobičajen za ovo doba godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.