Izvor: Glas javnosti, 31.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seme razdora pred Bogom

GORNJI MILANOVAC - Pismo koje ovih dana kruži među vernicima u Gornjem Milanovcu i koje je objavljeno u lokalnom listu Takovske novine, u zakupljenom prostoru, sa potpisima oko 200 parohijana milanovačke crkve, ozbiljno preti da unese podelu među vernicima, odnosno, potvrđuje glasine da je do podele već došlo. Suština pisma na kojem je prvopotpisani Borisav Čeliković, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, jeste zamerka sveštenstvu na novi način služenja svete liturgije u Eparhiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << žičkoj, kojoj pripada i crkva u Gornjem Milanovcu.

Pozivajući se na odluku Svetog arhijerejskog sabora od 11. do 24. maja 2008. godine po kojoj je najviša crkvena vlast SPC zadužila Komisiju za proučavanje liturgijskih pitanja da rezultate do kojih bude došla po ovom pitanju dostavi Svetom arihijerejskom saboru na konačnu odluku, potpisnici pisma traže da se do konačne odluke sveta liturgija, kao i druga bogosluženja, drže vekovno ustaljenog poretka SPC jer je, kako se navodi u pismu, takvo služenje blagosloveno od Sabora SPC i donelo bi mir i blagoslov Božji za sve.

Podela oko načina služenja svete liturgije podelila je parohijane, ali podele, prema rečima jednog od sveštenika, uz molbu da mu se ime ne pominje, nisu pošteđena ni sveštena lica. Ipak, prema mišljenju Aranđela Danilovića, arhijerejskog namesnika takovskog, „način na koji deluje ova grupa građana je sektaški“.

- Pokret takozvanih „revnitelja“ okupljenih oko ove grupe građana nije utemeljen na blagoslovu Crkve, tako da s njima SPC i Eparhija žička nisu imale, nemaju, niti će imati bilo kakav dijalog ili korespondenciju. Takođe, mi ne želimo s njima da se prepucavamo preko novina, jer je njihov način delovanja sektaški, s krajnjim ciljem da se razbije Srpska pravoslavna crkva. Mi smo episkopalna crkva u kojoj, to je tako uređeno, regruti ne mogu zapovedati generalima, a ponajmanje ćemo dozvoliti da civilna lica uređuju odnose u crkvi i da uče vladiku kako da primenjuje crkvene kanone - istakao je Aranđel Danilović, arhijerejski namesnik takovski, uz napomenu da prilikom služenja svete liturgije nema ničeg novog, odnosno da je je reč o drevnom načinu vršenja liturgije započet u prvim vekovima nastanka pravoslavne crkve kada je sve bilo mnogo transparentnije, a o nekakvom približavanju pravoslavne crkve katoličkoj crkvi zbog vraćanja na stari način držanja liturgije, kako neki tvrde, nema ni pomisli.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Sukob pod Rudnikom oko svete liturgije

Izvor: Politika, 30.Jan.2009, 23:37

Novine u služenju, koje su uzbudile parohijane, potiču sa samih početaka hrišćanstva a utemeljili su ih Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti – ističe namesnik takovski protojerej Aranđel Danilović ..Gornji Milanovac – Parohijani crkve Svete trojice u gradu pod Rudnikom,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.