Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selotejp preko usta deteta

Zrenjanin -- Vaspitačica u obdaništu "Zvončica" iz Zrenjanina Dragana Brusin zalepila selotejpom usta petogodišnje devojčice da bi je ućutkala.

Vaspitačica je suspendovana i upućena na vanredni lekarski pregled. Kako je za B92 ispričala jedna od vaspitačica vrtića ''Zvončica'' iz Zrenjanina, Brusinova je nekoliko puta opomenula petogodišnju devojčicu da prestane da priča, da bi joj na kraju zalepila usta selotejpom. Tu informaciju je za B92 potvrdila i direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te predškolske ustanove, Anđelka Mirković.

"Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak, a ja kao direktor predškolske ustanove u svakom slučaju osećam odgovornost za događaj", kaže Mirkovićeva.

Ona dodaje da će disciplinska komisija utvrditi težinu povrede radnih obaveza pomenute vaspitačice i da od toga zavisi da li će ona biti vraćena na posao.

"Može to da bude teža povreda radnih obaveza koja podrazumeva izricanje jedne takve mere prestanka radnog odnosa ili će to biti lakša povreda radnih obaveza, kada izričemo meru novčanih kaznih - 20 do 35 posto u trajanju od tri do šest meseci umanjen lični dohodak", kaže Mirkovićeva.

Oliver Vidojević, dečji psihijatar i psihotarapeut, potez vaspitačice vrtića ’’Zvončica’’ vidi kao njen pedagoški poraz.

"Treba češće da se konsultuju sa svojim stručnim saradnicima, kao što je pedagog, psiholog, a ponekad je dobro da se organizuju i specifične edukacije, gde će im se dijapazon veština i znanja proširiti, znači da im se da malo više alata za rad sa decom u grupi", kaže on.

Vidojević, ipak, smatra da na osnovu ovog slučaja ne bi smeli da se iznose generalni zaključci o radu zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.