Selo protiv trojice popova

Izvor: Politika, 05.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo protiv trojice popova

Meštani najvećeg mačvanskog sela Badovinaca optužuju parohe za pretnje i malverzacije

Badovinci – Meštani Badovinaca održali su prekjuče protestni skup, zahtevajući od episkopa šabačkog Lavrentija da iz njihovog sela udalji trojicu sveštenika – starešinu crkve Svete Trojice Dragišu Milovanovića, njegovog zeta Gorana Jovića i novopostavljenog paroha Milana Polića. Oni optužuju popove za bahato ponašanje i navodne malverzacije, a okupljanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << centru ovog najvećeg mačvanskog sela uredno su prijavili policiji u Bogatiću.

– Šabačku eparhiju i vladiku Lavrentija smo pismeno obavestili da ćemo organizovati proteste sve dok volja naroda ne bude ispoštovana. Selo ne prihvata Polića, o kome smo čuli sve najgore, a sa Milovanovićem i Jovićem već godinama imamo loše iskustvo. Sada je došlo dotle da su popovi počeli da nam fizički prete – kaže za naš list Branislav Aničić, dugogodišnji član crvenog odbora u Badovincima.

Novi paroh Milan Polić, sin mačvanskog arhijerejskog namesnika Ratka Polića, postavljen je pre nekoliko meseci umesto protojereja Stojadina Popovića. Stari sveštenik, međutim, odbio je da ode u penziju, pa ga je Crkveni sud Eparhije šabačke kaznio sa godinu dana zabrane činodejstvovanja. Meštani su stali uz Popovića, i peticijom sa preko 750 potpisa tražili da se vrati u službu, ali nisu naišli na razumevanje crvenih vlasti.

– Ratko Polić mi je 19. marta ove godine pretio bombom, zbog čega sam bio prinuđen da pozovem policiju. Jedna užička firma je poslala 60 metara drveta da se preko crkve podeli sirotinji, koja ogrev nije ni videla. Na crkvenom odboru, Dragiša Milovanović je rekao da nije čuo ni za 11.250 evra donacije iz Italije. A kada smo ga pitali šta je sa 500.000 dinara, koje je opština Bogatić opredilila za crkvu u Badovincima, potapšao se po džepu – optužuje Aničić.

Na protestnom skupu se čulo da su sveštenici u Badovincima tražili od članova crkvenog odbora da potpišu blanko godišnji finansijski izveštaj. Kada je to odbijeno Goran Jović je navodno lupao pesnicom o sto. Meštani su juče insistirali da im se otvore vrata hrama, ali i da uđu u crkveni magacin za koji su tvrdili da predstavlja „odaje gangsterske filijale”, što im nije omogućeno. Naprotiv, pozvana je policija, pošto skup u porti nije bio prijavljen!

– Vidite i sami. Sa popovima razgovaramo samo preko organa reda. Zato nije ni čudo što sve više ljudi odlazi u obližnji manastir Ilinje i zove monahe. Na krsnu slavu – Mratindan, dva sata sam čekao popa da preseče kolač, a kada sam, samo nakratko, otišao po hleb, on se odnekuda pojavio i obavio obred bez domaćina kuće – ističe Mile Vračarić.

On još kaže da su krštenja i venčanja u manastiru mnogo jevtinija, a da za manje obrede monasi i ne uzimaju novac. Međutim, nedavno im je stiglo upozorenje da ne mogu pružati usluge osobama iz drugih parohija...

Starešina crkve Svete Trojice u Badovincima Dragiša Milovanović odbacuje optužbe meštana. Tvrdi da ne postoji nikakva peticija, niti zahtev episkopu Lavrentiju da se njemu, njegovom zetu Goranu Joviću i Milanu Poliću oduzmu sadašnje i dodele druge parohije na području Eparhije šabačke.

– Protest su organizovali rođaci i prijatelji penzionisanog protojereja Stojadina Popovića – ističe Milovanović, koji je umesto konkretnih odgovora novinarima čitao odluke Crkvenog suda u slučaju starog sveštenika.

M.Mijušković

[objavljeno: 06/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.