Seljak seje, lopov žanje – povrtari danju na polju, noću na straži

Izvor: RTS, 30.Jul.2017, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljak seje, lopov žanje – povrtari danju na polju, noću na straži

Više od vremenskih nepogoda, poljoprivrednici u južnom Banatu strahuju od lopova. U selu Glogonj krađe su svakodnevne, a sumnja se i na meštane, i na komšije iz susednih sela. Kako bi se odbranili, poljoprivrednici organizuju danonoćne straže.
Ono što poseju, požnju im lopovi – i tako već godinama. Zbog toga su glogonjski povrtari danju u polju, a noću na straži.

"On je došao, obrao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i odneo, a ja imam štetu, jer mu ne mogu ništa. On može i da odnese, a ja ne smem da ga udarim. Ako ga budem udario – ja ću odgovarati za to. Slab je zakon", kaže Mirko Jaćimović, poljoprivrednik iz Glogonja.
Na lopove se žali i Novica Zdravković, takođe iz Glogonja.
"Kad dođe lopov na njivu i na parcelu, kad krade – pomozi mu da iznese što je ukrao da bi se završilo dobro. Ako ga udariš – platio si 150 puta više", kaže Novica.
Kako se svaka krađa završi prijavom protiv N. N. lica, povrtari su nepoverljivi. Oni koji uspešno štite svoje pracele, nerado staju pred kameru.
"Čuvam, ceo atar obilazim, ne gasim auto, ne stojim u mestu, obilazim kolima. Znaju oni koja roba kad stiže. Oni ne biraju. Nose sve što im dođe pod ruku", kaže jedan od meštana.
Kukuruz šećerac isplativ je lopovima jer je lak i za branje i za prodaju. Jedna grupa lopova za samo sat vremena može da ukrade i do 10.000 klipova. Šteta koju su prošle godine načinili proizvođačima kukuruza iznosila je 30.000 evra.
Od velike štete strahuju i proizvođači karfiola. Otkupna cena je 150 dinara po kilogramu, pa ovaj proizvođač svojih 20 ari čuva bez predaha. Na meti lopova, međutim, nije samo rod.
"Ovde se kod nas, kao što vidite, ništa ne ostavlja na parceli osim cevi za polivanje. Sve ostalo se nosi kući. Od motora, pumpi, rasprskivača, creva. Sve se to skupi na kraju dana i nosi se", kaže predsednik Udruženja povrtara Glogonj Danail Vučkovski.
Ogoljena polja nisu dokaz, ali fotografije i video-snimci lopova uhvaćenih na delu jesu. Takvih dokaza poljoprivrednici još nemaju. Veruju da će ih pribaviti iako borba sa kradljivcima nije ravnopravna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.