Seljaci iz Dobriča prozivaju ministra Dragina

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljaci iz Dobriča prozivaju ministra Dragina

Zbog netačnih statističkih podataka, kako tvrde u opštini Žitorađa, već dve godine poljoprivrednici ovde ne dobijaju podsticajna sredstva

Žitorađa – Dok se u mnogim krajevima zemlje obavljaju pripreme za prolećnu setvu, u Dobriču se seljaci pripremaju, valjda po ugledu na radnike, za blokadu pruga i drumova!

– Kako stvari sada stoje, izgleda mi da će „Politika" biti prvi vesnik tih protesta – kaže Rade Radovanović, načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Opštinske uprave u Žitorađi i predsednik opštinskog odbora DS, koja je ovde na vlasti. Žitorađa je, inače, centar Dobriča, one plodne i široke ravnice duž obala reke Toplice što se prostrla od Južne Morave na istoku do Dobričke grede na zapadu i od Jastrepca na severu do Pasjače na jugu.

– Ovde najveći broj domaćinstava živi isključivo od obrade zemlje, a ovo je druga godina kako ne dobijaju ni dinara podsticajnih sredstava koja daje Ministarstvo poljoprivrede. Tražili smo da nas na razgovor primi ministar Saša Dragin. Ako se to uskoro ne dogodi i ako ne naiđemo na razumevanje, bojim se da će se na proteste dići ceo Dobrič – dodaje Radovanović.

Dobrivoje – Boban Mitić, pomoćnik predsednika opštine za privredu i finansije, objašnjava za naš list zašto zemljoradnici ove opštine nisu dobili po 14.000 dinara za svaki hektar obradive površine. Ni prošle godine ovde zemljoradnici nisu koristili tu pomoć države. On se, veli, pitao zbog čega se to dešava, kad je, na primer, susedna opština Doljevac na spisku za novčanu pomoć. Pošto je detaljno proučio propise i uputstva Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, nije bilo lako, veli, da otkrije u čemu je problem. A on se, najzad, pokazao u – statističkim podacima! To što je, kako se kaže, statistika tačan zbir netačnih podataka mnogo je koštalo seljake Dobriča.

– Kao uslove za podsticajna sredstva Ministarstvo je propisalo da je na teritoriji opštine bar 15 odsto površina proglašeno zaštićenom zonom, ili da su one na nadmorskoj visini preko 500 metara, a kao treće – da je zaposlenost manja od 10 odsto ukupnog stanovništva. Koja opština ispunjava bar jedan od ovih uslova, njena seoska domaćinstva ostvaruju pravo na podsticaj. Prva dva uslova u Dobriču ne ispunjavaju ni Žitorađa, ni Merošina ni Doljevac. Međutim, problem se javlja kod trećeg uslova. Prema nekom godišnjaku Statističkog zavoda koji koristi Ministarstvo poljoprivrede, nama se za opštinu Žitorađa vodi da imamo čak preko 12 odsto zaposlenih. Kad smo to saznali, prvo smo se začudili, a onda smo zatražili da nam Zavod za statistiku da zvanične podatke. Ispalo je da imamo tek negde oko osam odsto onih koji rade. Intervenisali smo kod ministarstva, ali se tamo službe slepo drže tog starog godišnjaka – objašnjava za „Politiku" Mitić.

On tvrdi da od oko 1.700 zaposlenih, koliko se vodi po najnovijim podacima Zavoda za statistiku, u Žitorađi je tek oko hiljadu sa stalnim radnim odnosom, i to dve trećine u budžetskim službama. Oni ostali su, uglavnom, sezonski radnici, kojih je ove i prošle godine bilo dosta, na uređenju puteva, vodovoda, kanalizacije...

Ovde su izračunali da su zemljoradnici opštine Žitorađa, time što nisu ušli u krug opština za dodelu podsticajnih sredstava, oštećeni za oko 60 miliona dinara. To je za ovu nerazvijenu opštinu skoro polovina godišnjeg budžeta.

Ima tu još nešto izuzetno važno, kažu ovde. Kad se na pijaci pojave poljoprivrednici iz sela oko Žitorađe sa svojim proizvodima bez državne pomoći, oni neće moći da podnesu konkurenciju seljaka iz susedne opštine Doljevac. Pravda je važna i za seljake, pa će je, vele, tražiti na svim mestima i na sve načine.

Dragan Borisavljević

[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.