Selidba kartona u domove zdravlja

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selidba kartona u domove zdravlja

Ova odluka pogodiće oko 15.000 zaposlenih koji se tradicionalno decenijama leče u istoj ustanovi sa studentima

Zaposleni na Beogradskom univerzitetu – asistenti i profesori, ali i administrativno, zdravstveno i ostalo osoblje – od 1. januara naredne godine više neće, kao do sada, moći da se leče u Studentskoj poliklinici. Ova odluka, kako pojašnjava dr Zdenka Janković, specijalista socijalne medicine iz ove ustanove, pogađa oko 15.000 zaposlenih koji se u ovoj ustanovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tradicionalno decenijama leče zajedno sa studentima što nikome do sada nije smetalo. Asistenti i profesori Beogradskog univerziteta su zbog ove odluke najavili i odlazak kod Slobodana Lalovića, koordinatora Ministarstva zdravlja, da bi pokušali argumentima da se izbore za svoje tradicionalno pravo da se leče u Studentskoj poliklinici.

Ova ustanova je inače poznata po izuzetno dobroj organizaciji i opremljenosti, pa je i razumljivo zašto profesori i ostali zaposleni na Beogradskom univerzitetu ne žele tako lako da se odreknu svog dugogodišnjeg prava i običaja da se leče u ovoj ustanovi.

– Istina je da je Studentska poliklinika ustanova u kojoj nema dugog čekanja na preglede, ali to je zato što studenti nemaju vremena da čekaju i uvek traže brzu pomoć lekara. Tako su valjda navikli i asistenti i profesori. Međutim, u Ministarstvu zdravlja su nam rekli da to više neće biti moguće, jer je zakonska odredba vrlo određena – dodaje doktorka Janković.

Zaista, prema članu 103. Zakona o zdravstvenoj zaštiti izričito je navedeno da je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata – zdravstvena ustanova namenjena potrebama studenata. Znači, na ovom mestu više od 120.000 studenata Beogradskog univerziteta može da dobije lekarsku pomoć iz oblasti opšte medicine, stomatologije, ginekologije, laboratorijske i druge dijagnostičke usluge. Ovde postoje i stacionar za lečenje studenata, kao i brojne specijalističko-konsultativne službe.

Kako saznajemo od pravnika Studentske poliklinike, u Ministarstvu zdravlja nisu prihvatili da se statutarno reguliše pomenuti član zakona, odnosno da se dozvoli da se osim studenata ovde leči i određena kategorija osiguranika, što znači da su male šanse da zaposleni na Beogradskom univerzitetu zadrže svoje kartone u ovoj ustanovi.

Dr Ivana Mišić, načelnica Odeljenja za organizaciju zdravstvene službe u Ministarstvu zdravlja Srbije, kaže da u novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti postoje jasno definisane vrste zdravstvenih ustanova i njihove delatnosti, koje se osnivaju za pojedine kategorije stanovništva, koje su ugrožene po nekom osnovu, a takav je slučaj i sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata.

– Studenti su ugrožena, ranjiva kategorija zbog stresnog perioda u kojem se nalaze. Profesori nisu ni po kojoj osnovi među ugroženim kategorijama stanovništva i ne vidimo razlog zašto ne mogu sebi da nađu izabranog lekara u domu zdravlja. Praksa da se i nastavnici Univerziteta leče u zavodu za zaštitu zdravlja je tolerisana iako je još prethodnim zakonom iz 1992. godine zaposlenima ovo pravo bilo uskraćeno. Sad pokušavamo da stvari rešimo sistemski, da stvari postavimo na svoje mesto, a gotovo po pravilu uvek se javi neka manja grupa kojoj novo zakonsko rešenje ne odgovara i pravi opstrukciju – dodaje Ivana Mišić.

Dr Snežana Simić, profesor Medicinskog fakulteta Beogradskog univerziteta i pomoćnik ministra zdravlja, našla se i sama u poziciji da mora ovih dana da "preseli" zdravstveni karton iz Studentske poliklinike u neki dom zdravlja, ali tvrdi da to nikome ne bi trebalo da bude problem. Izabrani lekar može da se odredi prema mestu stalnog boravka ili prema opštini na kojoj je osoba zaposlena.

Profesorka Simić dodaje da je ovo ipak pravično rešenje, jer doktori zaposleni u Studentskoj poliklinici treba pre svega da se bave problemima studentske populacije.

Olivera Popović

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.