Selaković: Stanje u pravosuđu loše

Izvor: RTS, 17.Sep.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Stanje u pravosuđu loše

Prve sudije i tužioci biće vraćeni na posao do 22. septembra, rekao ministar pravde Nikola Selaković za RTS. Stanje u srpskom pravosuđu je loše i zbog toga što ocena nije prelazna nećemo ići u novu reformu, ocenio Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković izjavio je da zbog lošeg stanja u srpskom pravosuđu neće biti nove reforme u toj oblasti. On ja najavio i da će prve sudije i tužioci čije je žalbe usvojio Ustavni sud, biti vraćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na posao do 22. septembra.

"Stanje u našem pravosuđu je loše i baš zato što ocena nije prelazna nećemo ići u novu reformu. Postoje i dobre stvari, ali ne mogu da dođu do izražaja od onih koje to nisu", rekao je Selaković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

On je ocenio da je osnovni nedostatak sprovedene reforme pravosuđa to što je "pravda postala teže dostupna građanima", kao i da su, kako se izrazio, užasavajući njeni finansijski efekti.

Upitan da li je mali broj sudija osnovni razlog što u Srbiji postoje decenijski sudski postupci, Selaković je rekao da to nije jedini razlog, ali da je među bitnijim.

"Mnogi takvi slučajevi su samo ogledalo stalne krize srpskog pravosuđa koja je kulminirala u poslednje tri godine. Sa jedne strane, to je manjak sudija, sa druge, manjak stručnosti, a sa treće, nesprovodivi zakoni", dodao je ministar.

Selaković je između ostalog naveo i da će u Gornjem Milanovcu ponovo biti formiran osnovni, a verovatno i poslovni sud, kao i da su "velike šanse" da osnovni sud bude vraćen i u Ivanjicu.

Ministar je rekao i da su "pod znakom pitanja" četiri apelaciona suda u Srbiji, koji, kako je rekao, rade po drugačijim principima i upitao da li su ti sudovi potrebni.

Upitan o tužilaštvu, Selaković je istakao da je zatečeno "žalosno stanje u kom ne postoji nijedan razrađen sistem za borbu protv korupcije".

"Moramo da ih stvaramo i da se borimo protiv korupcije. Od prvog dana Vlada je ušla u tu borbu", dodao je ministar pravde.

Ministar Selaković najavio je da će radne grupe koje rade na izmenama seta pravosudnih zakona sa prvim rešenjima za određene probleme izaći 15. oktobra, kao i da će prve sudije i tužioci biti vraćeni na posao do 22. septembra.

"Prvih 303 sudija i 122 tužilaca trebalo bi da budu vraćeni do 22. setpembra. Nismo mogli da dobijemo jedinstveni rok za vraćanje svih sudija, ali za ove odluke koje Ustavni sud tek treba da donese nadam se da ćemo dobiti jedan jedinstveni rok", rekao je Selaković.

Selaković je najavio da će Ministarstvo u prvih 100 dana rada imati paket mera za popravljanje reforme pravosuđa.

Ministar je objasnio da na izmenama seta pravosudnih zakona radi pet radnih grupa i da će one 15. oktobra izaći sa konačnim radnim tekstom, a da će rešenja za odrđene probleme objavljivati i na sajtu Ministarstva, kako bi svi zainteresovani mogli da vide u kom pravcu idu njihova rešenja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković: Sledi reforma mreže sudova

Izvor: RTS, 17.Sep.2012

Tokom prvih sto dana Vlade biće predložena konkretna rešenja za reformisanje mreže sudova, najavio ministar pravde Nikola Selaković. Cilj reforme da pravda bude dostupna svim građanima bez obzira gde žive u Srbiji, rekao Selaković.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.