Izvor: RTS, 21.Nov.2020, 13:22

Selaković: Patrijarh Irinej je sa najvećim žarom radio na jedinstvu naroda, crkve i države

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da se od velikih ljudi kakav je bio patrijarh Irinej ne opraštamo i da je on ostvario jedinstvo naroda, crkve i države.
Selaković, koji je sa patrijarhom imao i blizak lični odnos, kaže da delo patrijarha Irineja ne možemo sasvim da sagledamo, ali da će njegov značaj potvrditi vreme koje dolazi.

"Koliko je skroman bio svedoče njegove reči da je mislio da zauzima nečije mesto u bolnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok se osećao dobro. Imao je osećaj prema nečemu šta je javni interes, šta je država", rekao je za RTS Selaković.
On je verovao u Boga i smrt je nešto što za njega nije bilo ništa i nešto za šta se pripremao celog života služeći crkvi i narodu, naglasio je ministar Selaković.
"Patrijarh Irinej je bio čovek koji je neverovatno osećao puls naroda, puls vremena i iako je bio na čelu Crkve, dobro je razumeo i koliko je važna država. Njegov žar je bio najprisutniji u borbi za narodno jedinstvo, a ono se postizalo i jedinstvom crkve i države", istakao je Selaković.
Ministar Selaković je naglasio da je za patrijarha došao samo dve godine posle proglašenja tzv. nezavisnosti Kosova, a ostavio je jedinstvo naroda, crkve i države, jedinstvo Srba sa obe strane Drine.
Selaković kaže da je učešćem na svim pomenima stradanja srpskog naroda od Prvog svetskog rata do ratova devedesetih godina zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem stvarao kulturu sećanja.
"Ako govorimo o materijalnom patrijarh Irinej je podigao Hram Svetog Save. Za njega je to bio najvažniji poduhvat jer je hram video kao hram pomirenja i jedinstva srpskog naroda i kao zaveštanje Svetom Savi", istakao je Selaković.
Prema rečima Selakovića ostala je neispunjenja želja patrijarha da osvešta hram i planirao je to za 29. maj sledeće godine.
"On je želeo i da iz male crkve prenese zemne ostatke patrijarha Varnave, koji je započeo izgradnju hrama", rekao je Selaković.
Selaković je apelovao na sve građane koji žele da odaju poštu patrijarhu Irineju da zbog sebe i svoje porodice poštuju sve epidemijske mere.
"Da nose masku jer ovo je trenutak tuge ali i jedan svečani trenutak. Ovo je trenutak težak za nas same, ali ne i za njega, jer se za to ceo život pripremao. Ličnost patrijarha je velika, njegovo delo je veliko", zaključio je za RTS Nikola Selaković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vučić i patrijarh Irinej imali poseban odnos, čuli se telefonom iz bolnice"

Izvor: B92, 21.Nov.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kaže da je patrijarh Irinej bio mudar i miroljubiv čovek, čovek vizije koji je shvatao moć narodnog jedinstva...Selaković je napomenuo da je patrijarh Irinej s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao veliku bliskost i poseban odnos...Selaković...

Nastavak na B92...

Lavrov: Patrijarh Irinej doprinosio razvoju prisnih odnosa Rusije i Srbije

Izvor: RTS, 21.Nov.2020

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov uputio je šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću telegram saučešća povodom smrti Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Irineja. . U telegramu se navodi da je patrijarh Irinej godinama doprinosio razvoju prisnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.