Sela ostala bez stanovnika

Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sela ostala bez stanovnika

Kuršumlija -- Do nekih sela kuršumlijske opštine zimi nemoguće doći. Pet sela uz granicu s Kosovom ostalo pusto.

Desetak planinskih sela kuršumlijske opštine, koja su udaljena i više od 50 kilometara od grada, smeštena su na tromeđi opština Kuršumlija, Medveđa i kosovske opštine Podujevo. Do njih ne vodi kvalitetan put, a u nekim selima zabeleženi su oružani incidenti, u kojima je bilo stradalih. Sve je više onih koji napuštaju ta sela i odlaze u grad, pa je pet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuršumlijskih sela uz granicu s Kosovom ostalo pusto.

I pored prisustva vojske i policije u selu Trpeze, zabeleženi su upadi ekstremnih Albanaca, koji su krali stoku, ali i pucali na meštane.

U susednim selima Sekirači i Dobri Do, na tromeđi opština Kuršumlija, Medveđa i Podujevo, živi nekoliko desetina, uglavnim starih ljudi. I ta i ostala sela u Kopnenoj zoni bezbednosti u kuršumlijskoj opštine gotovo da su odsečena od sveta.

Meštani tih sela kažu da put imaju dva meseca godišnje, u julu i avgustu. "Zima je šest meseci, u proleće i jesen je kiša, pa zbog blata nemamo puta. To je naš život ovde", kažu meštani.

Žalbe meštana i pokušaji da dobiju novi put do sela, ili da makar stari bude saniran, još nisu uvažene. Predsednik Mesne zajednice i odbornik u lokalnom parlamentu Milan Jakšić kaže da će meštani morati da preduzmu radikalnije mere.

''Došli smo u situaciju da smo u izolaciji, u getu. Ako nam ne pruže pomoć, spremni smo, mene će narod poslušati, da bojkotujemo sledeće izbore. Upotrebićemo sva moguća sredstva, žalićemo se Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu", kaže Jakšić.

Administrativna granica kuršumlijske opštine s Kosovom proteže se na 106 kilometara. Većina mlađih ljudi iselila su se iz tih planinskih mesta, a iseljavanje se nastavlja. U međuvremenu je pet sela uz liniju razdvajanja s Kosovom ostalo bez ijednog stanovnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.