Sektoru za vanredne situacije spasilačka oprema vredna 85.000 dolara

Izvor: Kurir, 23.Feb.2016, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sektoru za vanredne situacije spasilačka oprema vredna 85.000 dolara

BEOGRAD - Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije danas je predata spasilačka oprema vredna 85.000 dolara, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će pripadnici tog sektora sa novom opremom i zaštitom moći još efikasnije da obavljaju svoj posao i da je Srbija spremnija nego ranije za vanredne situacije.

Specijalizovana oprema za spasavanje nabavljena je u okviru projekta unapređenja spremnosti za vanredne situacije, koji partnerski sprovode UNDP >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Vlada Srbije sredstvima Vlade Japana, u ukupnom iznosu od 3,6 miliona dolara."Što se tiče Sektora za vanredne situacije, opreme i obučenosti ljudi, rekao bih da smo danas spremniji nego ranije. Imamo više vatrogasnih vozila, to i dalje nije onoliko koliko bismo želeli, opreme i dosta je uloženo u obuku.

Najbolja investicija je u prevenciju", poručio je Stefanović.Ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara rekao je da se nada da će dodelom opreme kapaciteti za upravljanje vanrednim situacijama u 12 opština biti poboljšani i da će u slučaju neke buduće prirodne nepogode biti prikladno iskorišćena, kako bi se osigurala bezbednost građana.Podsećajući da se Japan prošle godine suočio sa poplavama, sličnim Srbiji, da je pre pet godina doživeo veliki zemljotres i cunami, ambasador je kazao da je ta zemlja svesna važnosti prevencije od prirodnih katastrofa i najavio da će na leto Japan donirati još takve opreme.

Stefanović se zahvalio Vladi Japana i UNDP na pomoći u protekle dve godine, navodeći da je ta pomoć namenjena lokalnim samoupravama, obuci ljudi, izgradnji nasipa i svega što je bilo porušeno u poplavama, ali i za opremu Sektora za vanredne situacije.Ministar je izneo i podatak da je u prethodnih godinu dana MUP u smislu vatrogasno spasilačkih jedinica imao oko 30.000 intervencija, gde je evakuisano preko 2.000 ljudi."Sa novom opremom i zaštitom ocekujem da će oni moći još efikasnije da obavljaju posao, da će biti bolje zaštićeni i da će njihovi životi biti bolje zaštićeni", rekao je Stefanović, dodajući da ta pomoć mnogo znači MUP-u Srbije.

"Moramo se setiti da nas jedan evro ili dinar uložen u prevenciju štiti kao sedam evra uloženih kasnije u otklanjanje štete. Ovo je pametno ulaganje i ova 3,5 miliona ćemo iskoristiti na mudar i pametan nacin, na način da zaštitimo sve građane", poručio je Stefanović.Stalna koordinatorka UNDP u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da ta organizacija želi da spasioci budu sigurni i da se nada da će im dodeljena oprema koristiti na više načina.

Autor: Tanjug,Foto: MUP

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.