Sektor IKT među najvećim izvoznicima

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sektor IKT među najvećim izvoznicima

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, na kojoj je usvojen Plan rada Saveta za 2019. godinu, sa izveštajem o radu za 2018. godinu.
Ana Brnabić je istakla da je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija među najbrže rastućim sektorima u Srbiji i jedan od najvećih neto izvoznika.

Ona je dodala da je, prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Narodne banke Srbije, u prvih 11 meseci 2018. godine taj sektor premašio vrednost izvoza od milijardu evra, sa rastom od 27,5 odsto u odnosu na 2017. godinu.
Premijerka je istakla da suficit izvoza IKT usluga čini većinu suficita izvoza usluga, dok sam sektor tokom poslednje decenije beleži konstantan rast izvoza od više od 20 odsto.
Prema njenim rečima, prosečna plata po zaposlenom u ovom sektoru je više od dva puta viša nego u drugim granama industrije, dok jedno radno mesto u IKT sektoru kreira 4-5 radnih mesta u ostalim sektorima.
Vlada Srbije je, kako je podvukla, prepoznala potencijal IT industrije, preduzela konkretne korake kako bi obezbedila njen dodatni rast i pružila novu viziju razvoja Srbije zasnovanu na inovacijama.
Predstavljeni najvažniji rezultati 
Na sednici Saveta predstavljeni su najvažniji realizovani projekti i planovi za naredni period - uvedeno je programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama, dok su u ovoj školskoj godini učenici šestog razreda započeli učenje u programskom jeziku Python.
Takođe, omogućen je pristup internetu u svim osnovnim školama, a dodatnih 10 miliona evra investirano je u pristup brzom internetu za škole u 2019. godini.
U saradnji sa Fondacijom "Petlja" i Inicijativom "Digitalna Srbija", sve škole dobile su osnovnu IT opremu, a nastavnicima je pružena obuka za predavanje IT predmeta.
Istovremeno, sproveden je pilot-projekat uvođenja digitalnih obrazovnih materijala u 2.000 "digitalnih učionica", pri čemu se u ovoj godini nastavlja investiranje u potpunu digitalizaciju udžbenika.
Broj specijalizovanih IT odeljenja povećan je ove školske godine za gotovo pet puta u odnosu na 2017. godinu, na ukupno 44 u 36 gimnazija širom Srbije.
Povećani su kapaciteti tehničkih fakulteta kako bi se omogućio upis 20 odsto više studenata nego pre dve godine.
Opredeljeno oko 100 miliona evra za investicije u infrastrukturu 
Vlada Srbije opredelila je oko 100 miliona evra za investicije u infrastrukturu kako bi se omogućilo bolje okruženje za startapove, inovativne kompanije i istraživanje i razvoj (neki od objekata u izgradnji: NTP Novi Sad, NTP Niš, najsavremenija zgrada za Institut BioSens i evropski centar izvrsnosti u oblasti digitalne poljoprivrede).

U sklopu programa prekvalifikacija za IT, priliku da steknu znanja i veštine iz programiranjenja neophodnih za poziciju junior programera dobilo je 800 građana, a u toku su obuke za još 1.100 osoba.
Započelo se sa uspostavljanjem baze za potpuno elektronsku vladu - usvojeni su Zakon o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi, a započeto je i uspostavljanje registra građana i adresnog registra.
Među ostvarenim rezultatima izdvajaju se i uvođenje novih profila po dualnom modelu za srednjoškolce u tehničkim školama, na zahtev industrije i roditelja, a to su: tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje i elektrotehničar informacionih tehnologija.
U sklopu podrške razvoju regionalnih startap centara, Vlada Srbije je podržala osam gradova i opština sa iznosom od 200 miliona dinara.
Takođe, usvojene su izmene seta zakona koji omogućavaju poreske podsticaje za veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.