Izvor: B92, 09.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seksualna orijentacija i nasilje

Beograd -- Dve trećine učesnika jednog istraživanja izjavilo da je bilo izloženo nasilju zbog svoje seksualne orijentacije.

Predsednica Labrisa Lepa Mlađenović kaže da 65 odsto ispitanika izjavljuje da je doživelo nasilje zbog svoje homoseksualne orijentacije i navodi da je taj procenat verovatno veći jer deo te populacije još krije svoje seksualno opredeljenje, pa i nasilje motivisano tim razlozima.

"Samo 10 odsto ispitanika nasilje prijavi policiji, a 43 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto učesnika istraživanja saopštava da je nasilje doživelo više puta. Samo 12 odsto ispitanika doživelo je pozitivnu reakciju roditelja kada im je saopštilo svoje seksualno opredeljenje, a samo četiri odsto je dobilo podršku šire porodice", kaže lepa Mlađenović.

Saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Isidora Jarić kaže da je otvarenje teme nasilja nad homoseksualcima veoma bitno za celo društvo, a ne samo za tu populaciju. "Ne možemo prenebregavati homofobično nasilje jer položaj marginalih grupa govori o stanju u kom se društvo nalazi. Prema ovom istraživanju, stanje u Srbiji ne može biti ocenjeno kao pozitivno, a istraživanje o položaju neke druge marginalne grupe takođe bi dalo poražavajucne rezultate", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.