Seks bez zaštite

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks bez zaštite

Svaka treća studentkinja ima infekciju humanim papiloma virusom. – Samo 12 odsto devojaka koristi kontracepciju

Od 60.000 studentkinja koje se leče u Studentskoj poliklinici u Beogradu oko tri odsto uzima kontraceptivne pilule, 50 odsto njih ne koristi nikakvu zaštitu prilikom seksualnih kontakata, a najviše ginekoloških problema imaju zbog hlamidije, virusnih i bakterioloških infekcija. Istraživanje među studentskom populacijom pokazuje da svaka treća studentkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ima infekciju humanim papiloma virusom, koji se prenosi polnim putem i izaziva pojavu polnih bradavica, a da neki tipovi ovog virusa dovode i do nastanka raka grlića materice.

Dr Svetlana Čolović, ginekolog Studentske poliklinike, objašnjava da je zato veoma važno skrenuti pažnju na postojanje opasnih infekcija, kao i da je pokrenuta inicijativa da se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja uvede besplatno testiranje na hlamidiju za studentkinje prve godine fakulteta.

Ona naglašava da samo 12 odsto devojaka koristi neki od vidova kontracepcije, da se najčešće odlučuju za korišćenje prezervativa u seksualnim odnosima, a veoma retko za spiralu.

– Problem je što često imamo veliki broj pacijentkinja, po njih 30, a svima moramo da posvetimo dovoljno vremena da bismo odgovorili na sve njihove nedoumice. Studentkinje najčešće traže savet od ginekologa da bi se zaštitile od neželjene trudnoće ili polno prenosivih bolesti. Cilj je da se mladi još više „otvore” za razgovore. Ako smo uspeli da bar jednu devojku zaštitimo od neželjene trudnoće, postigli smo uspeh – rekla je dr Čolović na konferenciji za novinare održanoj u Tanjugovom pres centru povodom 4. aprila, Dana studenata.

Ginekolozi objašnjavaju da među studentskom populacijom i dalje postoji mnogo predrasuda o korišćenju savremene kontracepcije, najčešće pilule, ali se u poređenju sa prošlom godinom broj studentkinja koje koriste pilulu povećao za gotovo 50 odsto.

– Upotreba savremene kontracepcije je višestruko korisna, posebno ako se istovremeno koriste i prezervativ i pilula, jer to garantuje sigurnu zaštitu od trudnoće, ali i polno prenosivih bolesti

– istakla je doc. dr Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, naglašavajući da žene mogu da se informišu o svim problemima na sajtu www.21dan.com, jer dežurna ekipa ginekologa uvek odgovara mladima putem SMS-a ili elektronskom poštom.

Samo u poslednja tri meseca u Studentskoj poliklinici obavljeno je 8.700 pregleda, 1.745 devojaka je posetilo ovu ustanovu da bi se informisalo o načinima kontracepcije, 1.050 je počelo da koristi pilulu, a dijagnostifikovano je 107 trudnoća. Lekari objašnjavaju da je veoma mali broj muškaraca koji dolaze kod lekara da bi se informisali na koji način mogu da zaštite partnerku i sebe za vreme vođenja ljubavi, kao i da više nema razlike u shvatanjima na ovu temu između mladih iz gradskih i ruralnih sredina.

Snežana Pantić-Aksentijević, iz Ministarstva zdravlja, kaže da je problem veliki broj neželjenih trudnoća koje se završavaju abortusom, jer mladima često nedostaje znanje u ovoj oblasti.

– Došlo je do napretka u smislu edukacije pacijentkinja, jer današnje studentkinje žele sve da znaju, ne libe se da postavljaju pitanja, prihvataju naše savete i nastoje da idu u korak sa svetom. Pre 10 godina od pet registrovanih trudnoća kod studentkinja imali smo situaciju da četiri odluče da abortiraju, a jedna da rodi bebu, dok se sada četiri trudnoće karakterišu kao planirane, a jedna devojka ne želi da rodi. To je pokazatelj da se svesno radi na planiranju porodice – istakla je dr Anđela Petrović-Milinković, iz Studentske poliklinike.

Glumica Ana Sofrenović najavila je da će na temu očuvanja reproduktivnog zdravlja i savremene kontracepcije 18. aprila u 15 sati na Fakultetu političkih nauka u Beogradu biti organizovana tribina za sve zainteresovane akademce.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.