Sekira presudila fruškogorskim voćnjacima

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekira presudila fruškogorskim voćnjacima

Poljoprivredno dobro „Pinki” sa 330 hektara plantaža nestaje sa privredne karte Srema

Sremska Mitrovica – Više od 300.000 stabala jabuke, kruške i breskve na plantažama Poljoprivrednog dobra „Pinki“ u Divošu, Manđelosu i Bešenovu je isečeno. Stabla su okresana i odnesena, a na 330 hektara plantaža ostali su samo panjevi i granje. Bivše plantaže deluju sablasno a na njima se može sresti još poneki meštanin kao kreše ogranke. Seča i krađa drveta počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je proletos, kada je proglašen stečaj u „Pinkiju“ iz Sremske Mitrovice, a kad je u julu postavljen stečajni upravnik, napuštene plantaže su već bile gotovo uništene. Stečajno veće je po dolasku stečajnog upravnika sa sedmoricom meštana ovih sela zaključilo ugovor po kome su seljani dužni da iskrče zakorovljene plantaže, jednu godinu obrađuju njive i onda ih vrate u stečajnu masu.

Međutim, nastavljena je seča i danas stoje samo panjevi i ogranci, a stečajni upravnik Mitar Bursać kaže da zakupci moraju izvršiti svoje obaveze ili će se naći pred sudom.

– Svi potpisnici ugovora su dužni da povade sve panjeve, uzoru i zaseju neku od ratarskih kultura. Rok da zemljište bude očišćeno je kraj marta. Posle toga slede tužbe. Očekujem da sve bude očišćeno i njive zasejane. Ko to ne uradi sudski će odgovarati – kaže Mitar Bursać, stečajni upravnik „Pinkija“.

„Pinkijevi“ voćnjaci su propali kada su 2004. godine radnici ove firme, većinski vlasnici akcija, prodali svoje akcije beogradskom preduzeću „Dipeks“, čiji vlasnik živi u Rusiji. Posle kupovine novi gazda je zaustavio orezivanje, obradu i održavanje voćnjaka, ali nije zaboravio da stavi hipoteku na imovinu „Pinkija“ od 250 miliona dinara za račun beogradske firme „Dipeks“, koja će od ovog stečaja profitirati, jer će posle prodaje „Pinkijeve“ imovine prvo morati da se namiri potraživanje „Dipeksa“.

Privatizacija „Pinkija“ i njegova preprodaja izvršene su a da nije razgraničeno zemljište. Od hiljadu hektara oranica u fruškogorju, idealnih za uzgoj voća i vinograda, više od 600 hektara je državnog zemljišta. Gradska uprava iz Sremske Mitrovice poslednje tri godine insistira da se zemlja razgraniči i da se državno zemljište preda Gradskoj upravi, kako bi ga mogla izdavati voćarima koji žele da podignu nove plantaže.

– Taj posao će trajati još godinu dana. Angažovani su geometri da snime stanje na terenu, kako bi utvrdili koliko je zemljišta vlasništvo „Pinkija“, koje će ići na licitaciju, a koliko državnog. Do tada se mora sve zemljište dovesti u obradivo stanje, rešiti pitanje vlasništva i videti šta uraditi sa dva jezera i zalivnim sistemima za plantaže. Ostaje i naselje Mutalj, gde su živeli sezonski radnici i deo zaposlenih, pa iseljeni. Ti objekti su potpuno uništeni. Reč je o novim zgradama iz kojih su počupana vrata, prozori, sve utičnice i deo kablova iz zidova – priča Bursać.

U Gradskoj upravi u Sremskoj Mitrovici gradonačelnik Branislav Nedimović traži da se državna zemlja koju je „Pinki“ koristio preda gradu na raspolaganje.

– Mora se prekinuti ta agonija „Pinkija“, to nezakonito izdavanje državne zemlje u arendu. U tom delu fruškogorja mnogo je poljoprivrednika koji žele da uzmu tu zemlju u dugoročni zakup, da podignu nove plantaže voća, jer je to područje idealno za uzgoj voća. Tačno je da je od proglašenja stečaja do imenovanja upravnika velik deo voćaka, koje su bile zarasle u korov, isečen i odnesen, ali, sramota je kako danas devastirano deluju te nekad čuvene plantaže i mi želimo da se taj stečaj što brže završi – kaže Nedimović.

„Pinki“ sa 330 hektara plantaža nestaje sa privredne karte Srema i teško da će u nekoliko narednih godina biti zasađeno toliko voća koliko je imalo ovo preduzeće.

– Ništa se ovde ne može brzo uraditi, jer je reč o velikim površinama vrednog zemljišta, hladnjači za 200 vagona voća, koja srećom nije uništena, i vrednim objektima i velikoj količini dobro očuvane poljoprivredne mehanizacije. Plantaže su, nažalost, propale kao posledica ljudske nebrige – zaključuje stečajni upravnik Mitar Bursać.

J. Slatinac

objavljeno: 20.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.