Sedam vekova manastira Tresije

Izvor: Politika, 11.Sep.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam vekova manastira Tresije

Sutra počinje dvodnevna proslava jubileja kosmajske svetinje, sagrađene 1309. godine

Kosmajska svetinja iz 1309. godine, manastir Tresije, sutra obeležava veliki jubilej – 700 godina postojanja. Pred proslavu „Vekovnik blagodarja: nastanak – obnova – trajanje”, koja će početi sutra i trajati dva dana, jedan nama blizak pripovedač ispričao nam je istoriju drevne svetinje. Naime, naš kolega Miladin T. Stankić, hroničar kosmajskog kraja, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u „Politici” radio gotovo 40 godina, do 1986. godine, priča nam da je u manastir Tresije prvi put otišao pedesetih godina prošlog veka, u vreme kada se sadašnji iguman arhimandrit Jovan Maričić tek zamonašio. Sa igumanom Jovanom druguje od tada i kaže da kad god ode u Tresije, čeka ga stolica pored arhimandrita, pa se u ovoj drevnoj svetinji oseća i kao gost i kao domaćin.

– Arhimandrit Jovan bio je jedinac i sve svoje imanje zaveštao je ovom manastiru u kojem je već šest decenija. Ugradio je sebe u njega. Duša mu je sva u manastiru, a manastir je sav u njegovoj duši – opisuje svog bliskog prijatelja Stankić.

A priču o manastiru počinje ovako:

„Na jednom divnom ivičnom krajoliku Kosmaja, okrenutom prema starom istorijskom selu Nemenikuće, okruženom gustom šumom stoletnih zimzelenih i četinarskih stabala, tačno pre sedam vekova sveti kralj Dragutin, praunuk velikog raškog župana Stefana Nemanje, sagradi velelepni manastir i posveti ga svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, nazvan Tresije po potoku pored kojeg se nalazi.”

Manastir Tresije nije mogao izbeći sudbinu većine naših svetinja – više puta je rušen i obnavljan. Prvi put obnovilo ga je bratstvo manastira Rakovica 1709. godine i o tome svedoči stari crkvenoslovenski zapis na kamenoj ploči, uzidanoj s leve strane od ulaza u crkvu. Krajem 18. veka manastir je ponovo srušen, a radovi na njegovoj obnovi počeli su 1936. godine.

– Posle Drugog svetskog rata partizanski pobednici započeli su izgradnju hotela „Hajdučica” i uzeli su sav kamen iz temelja započetog velikog manastirskog konaka. Jednog dana na teren manastira Tresije došla je poveća grupa bezbožničkog ljudstva naoružana oštrim krampovima, sa ciljem da potpuno sruše manastirsku crkvu, a njene isklesane kamene blokove upotrebe za nastavak gradnje hotela. U tome ih je energično sprečio tadašnji šumar Ljubivoje Petrović iz sela Guberevca, koji im je naredio da ne diraju svetinju i da će u suprotnom upotrebiti svoj karabin. Čuvši to, oni žurno pobegoše u pravcu Sopota. Fotografija Ljubivoja Petrovića koji je odbranio ovu srpsku svetinju od Srba nevernika i danas se čuva u manastirskim odajama – priča Stankić.

Naš kolega opisuje i 14. septembar 1991. godine, kada je osveštan kamen temeljac novog četvorospratnog konaka. Stankić objašnjava da je osveštani kamen temeljac pored novog konaka položila Jelisaveta Karađorđević.

J. Beoković

[objavljeno: 12/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.