Sedam preporuka ombudsmana Ministarstvu odbrane za stanare Bristola

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam preporuka ombudsmana Ministarstvu odbrane za stanare "Bristola"

Zaštitnik građana uputio je preporuke Ministarstvu odbrane povodom rešavanja statusa stanara hotela "Bristol" u Beogradu, u kojem su mahom smešteni vojni beskućnici.
Postupajući po pritužbi Udruženja vojnih beskućnika Srbije, ombudsman Zoran Pašalić je obavio postupak kontrole i zaključio da je potrebno da Ministarstvo odbrane sprovede sedam preporuka, dajući mu rok od 60 dana da ga obavesti o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postupanju po preporukama.

Pašalić smatra da je najpre potrebno da Ministarstvo odbrane svim korisnicima privremenog smeštaja u hotelu "Bristol" koji imaju pravo na privremeni smeštaj u stanu, predoči podatke o svakom konkretnom stanu koji je u ponudi, navođenjem naziva ulice, broja zgrade, broja stana, sprata, strukture i kvadrature stana.
Takođe treba da preispita ispunjenost uslova D. S. na pravo za privremeni smeštaj u stanu, shodno kriterijumima propisanim odlukom ministra odbrane.
"Ukoliko D. S. ispunjava uslove za privremeni smeštaj u stanu na osnovu drugog podzakonskog akta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kojim je propisano da ima pravo na privremeni smeštaj u stanu bez zaključenog ugovora, potrebno je da Ministarstvo odbrane o tome donese obrazloženu odluku", naovdi se u drugoj preporuci ombudsmana.
Potrebno je i da Ministarstvo odbrane svim licima koja ispunjavaju uslove za privremeni smeštaj u stanu omogući ulazak u stan koji je u ponudi kao privremeni smeštaj, kako bi ta lica bila u mogućnosti da ponudu razmotre i donesu odluku o njenom prihvatanju. 
Zaštitnik smatra i da Ministarstvo odbrane treba da sagleda mogućnost izmene kriterijuma o dodeli stana na privremeno korišćenje korisnicima smeštaja u hotelu "Bristol" koji su utvrđeni odlukom ministra odbrane od 15. avgusta 2018. godine.
Tim izmenama, kako ističe Pašalić, bi se omogućilo ostvarivanje prava na privremeni smeštaj u stanu i profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, korisnicima vojne penzije koji su penzionisani nakon donošenja Odluke o korišćenju, upravljanju, održavanju i evidenciji objekata za privremeni smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.
"To je potrebno u cilju ostvarivanja istog tretmana koji imaju profesionalni pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, vojni penzioneri, korisnici privremenog smeštaja u hotelu ‘Bristol‘, penzionisani pre stupanja na snagu navedene odluke, ukoliko ispunjavaju i druge uslove propisane odlukom od 15. avgusta 2018. godine", navodi zaštitnik.
Kaže i da korisnike smeštaja u hotelu "Bristol", za koje Ministarstvo odbrane tvrdi da nemaju pravo na stanove za privremeni smeštaj, Ministarstvo treba da upozna sa mogućnošću izbora smeštaja u vojnosamačkom hotelu "Galeb" ili vojnosamačkom hotelu "Zvezdara".
Pašalić poručuje da je potrebno da Ministarstvo odbrane preduzme sve aktivnosti kako bi se obezbedilo kontinuirano snabdevanje električnom energijom korisnicima smeštaja hotela "Bristol" do konačnog rešavanja pitanja privremenog smeštaja.
Zaštitnik smatra i da Ministarstvo odbrane treba da se izvini M. J. i M. D. jer u obaveštenju nije sagledano da su članovi istog domaćinstva koji svoje pravo na stan ostvaruju kao porodica.
Ministarstvu odbrane je preporučeno i da u budućem radu prilikom razmatranja pitanja o pravima, obavezama ili na zakonu zasnovanim interesima građana, postupi u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i omogući prisustvo i punomoćnika koji imaju uredno punomoćje.
Ombudsman je primio 26. novembra 2018. godine pritužbu Udruženja vojnih beskucnika Srbije na rad Ministarstva odbrane.
U pritužbi je pored ostalog ukazano da je do kršenja prava korisnika privremenog smeštaja u hotelu "Bristol" došlo zbog nepoštovanja zakonske procedure, da je umanjen nivo dostignutog i korišćenog prava, kao i da im je onemogućeno korišćenje grejanja.
Kako je u pritužbi navedeno, Gradska uprava za grad Beograd je obavestila Udruženje da je za potrebe stambenog zbrinjavanja lica iz hotela "Bristol", Grad Beograd dodelilo Ministarstvu odbrane 134 stana različite strukture, dok a Udruženje je navelo da je Ministarstvo odbrane tu činjenicu od njih skrivalo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.