Izvor: B92, 02.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam miliona evra za povratak

Beograd -- Ministar u Vladi Kosova Branislav Grbić najavio da će u 2008. za povratak raseljenih biti izdvojeno 7 miliona evra.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Branislav Grbić izjavio je da će u 2008. godini za podršku povratnicima na Kosovo biti izdvojeno sedam miliona evra, skoro dva miliona više nego u 2007. Povratak raseljenih na Kosovo do sada nije zadovoljavajući, jer su na taj proces uticale mnoge okolnosti, ocenio je Grbić.

On je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se, prema podacima UNHCR-a, na Kosovo vratilo oko 16.500 raseljenih, a od toga 45 odsto su pripadnici srpske zajednice.

"Bezbednost ne bi trebalo da bude prepreka za povratak. To pre mogu biti pitanja opstanka, zapošljavnja, obrazovanja ili socioekonomskih kategorija od kojih zavisi da li će povratak i integracija biti zadovoljavajući", kazao je Grbić.

On je kazao da je status Kosova, takođe, jedan od faktora koji će uticati na broj povratnika i njihovu odluku da se vrate.

Grbić je podsetio da je ministarstvo u 2007. godini za organizovani i individulani povratak zajednica izdvojilo 5,2 miliona evra i da je u toku izrada baze podataka koja će pružiti i uvid u tačan broj povratnika.

"U saradnji sa UNDP, ministarstvo je za pripadnike srpske zajednice u opštini Kosovo Polje, izgradilo 20 kuća u dva sela, a u selima Berkovo i Klinavac kod Kline takođe 20 kuća, kao i 17 u Vučitrnu za Rome, Aškalije, i Egipćane", naveo je Grbić.

On je rekao da je prošle godine sagrađeno i 100 stambenih objekata za individualne povratnike.

Prema njegovim rečima, od 5,2 miliona evra, dva miliona izdvojena su za infrastrukturu koja bi trebalo da omogući integraciju i olakša život povratnicima - između ostalog za izgradnju sportskih terena i kupovinu kompjutera za škole.

Ministarstvo za povratak i zajednice planira i u 2008. godini da nastavi istu politiku povratka i integracije zajednica, istakao je Grbić i dodao da će se na Kosovu, slično kao i u Bosni i Hercegovini, sa Evropskom agencijom za razvoj i UNDP raditi na

povratku i integraciji i 2009. i 2010. godine.

Grbić je precizirao da će ministarstvo i EAR u taj projekat uložiti po 1,1 milion evra a UNDP 400.000.

Ove godine, najviše će se raditi na povratku u ruralne sredine, jer je taj proces zagarantovan i moguć, kazao je Grbić i precizirao da će ministarstvo nastojati da započne i povratak u gradske sredine, bez obzira što je to skup i složen proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.