Sećanje na žrtve Prvog i Drugog svetskog rata

Izvor: RTS, 14.Okt.2018, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve Prvog i Drugog svetskog rata

U Kraljevu obeleženo 77 godina od streljanja civila 1941. godine. Kruševac i Niš odali poštu oslobodiocima i pripadnicima vojske u Prvom i Drugom svetskom ratu.
Istoričari se još spore o broju civila koje su vojnici Vermahta streljali u Kraljevu – od najmanje 2.000 pa do 7.000 njih. Dokumentima je potvrđen identitet za nešto više od 2.200 ljudi.

Onih koji su preživeli streljanje više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nema, a 14. oktobar ostao je najtragičniji dan u istoriji Kraljeva. On je, i ove godine, obeležen na groblju streljanih.
Na humke nedužno stradalih civila, vence su položili potomci, predstavnici grada, okruga, policije, vojske, udruženja građana.
Sveštenici Eparhije žičke služili su parastos, a glumci kraljevačkog pozorišta izveli su scenski oratorijum "Poručili su nam". U Skupštini grada je održana komemorativna sednica, nakon koje je simbolično pušteno 77 balona.
Na Dan oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu, Kruševljani su odali poštu svima koji su dali život za otadžbinu i otkrili spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999. godine.
U Nišu su položeni venci na spomenik oslobodiocima na centralnom gradskom trgu i na stratište Bubanj, gde su okupacione snage streljale više od 10.000 zatočenih logoraša.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.