Sećanje na prošlost u ime budućnosti

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2020, 09:28

Sećanje na prošlost u ime budućnosti

U nedelju, 18 oktobra u selima Žirovnica i Brzan opštine Batočina biće održana ceremonija otkrivanja spomen obeležja na mestima gde su sahranjeni vojnici Crvene armije, stradali u bitkama za oslobođenje Jugoslavije 1944 godine. Spomenici iznad bratskih grobnica podignuti su ubrzo po završetku Drugog svetskog rata. O njima su vodili računa meštani sela, međutim bez kapitalne restauracije spomenici su postepeno počeli da propadaju. Obnova spomen obeležja postala je moguća zahvaljujući Programu kompanije „Gasstrojprom“, koja podrazumeva ne samo restauraciju spomenika, već i uređenje prostora u njihovoj neposrednoj blizini, kao i prikupljanje materijala o podvizima vojnika Crvene armije i jugoslovenskih partizana. U okviru Programa podržan je rad istraživača srpske ratne istorije Vladimira Kojanića i objavljena njegova knjiga „Priče o bratskoj ljubavi dva naroda“ koja sadrži priče očevidaca i primere vojne saradnje tokom oslobađanja Jugoslavije od nacističkih trupa. Dirljiva priča o Vladimiru, čoveku koji uprkos urođenoj bolesti teži znanju i voli istoriju svoje zemlje, prikazana je 25.09.2020. na kanalu RTS1 u prilogu Bojane Delibašić „Živi u kontejneru, ne želi da bude na teretu - piše knjige i šalje ih na Viber“. U Srbiji je zahvaljujući Programu već obnovljeno četiri memorijala, tri su u procesu uređenja. Ovde se uređuju zone za šetnju i odmor, grade igrališta i sportski tereni, postavljaju staze, uvodi rasveta. Najveće izmene biće realizovane u Parku oslobodiocima Beograda, gde će krajem oktobra biti otkrivena skulpturno-arhitektonska kompozicija „Večna vatra”. Spomenik u selu Brzan. Podignut je u dvorištu crkve Svetog Ilije na mestu gde je sahranjeno 12 crvenoarmejaca.
Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa šumadijskog Jovana, spomenik je rekonstruisan. Pored postojeće ploče sa crvenom zvezdom, postavljena je ploča od crnog bengalskog granita sa izrađenih 12 otvora, koji simbolizuju 12 prostrelnih rana vojnika koji su ovde stradali. Prostor oko spomenika i pešačke staze su popločane, izgrađeno je igralište za decu koja pohađaju crkvenu školu. Obelisk u selu Žirovnica. Podignut je na mestu gde je stradalo i sahranjeno 13 vojnika Crvene armije. Obnovljeni obelisk dobio je 13 LED podnih reflektora koji predstavljaju simbol „duše - svetlosti - večnosti“

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.